Вести

ШАПИЋ: ЗАДАТАК ЈЕ ДА БЕОГРАЂАНИМА ПОНУДИМ СИСТЕМСКА РЕШЕЊА

Направићемо листу људи за Београд, а покушаћемо да заокружимо листу и за републичке изборе. На изборним листама Српске напредне странке биће доста познатих имена, али не бих сада говорио о именима, док се не затвори листа, рекао је Александар Шапић, потпредседник Главног одбора Српске напредне странке и председник општине Нови Београд.

Шапић ће, како је најављено бити први на листи за Београд Српске напредне странке,  а 11. фебруара би, како је рекао, требало да буде потврђен тај предлог.

"Мислим да би било боље да се врати тај систем од раније, да се гласа за градоначелника. Десило се онда да неко победи као градоначелник, али његова странка не освоји већину и то се променило", навео је Шапић.

Шапић је додао да ће се трудити да све што је радио током протеклих година у општини Нови Београд пренесе на цео град.

"Неке идеје нисам могао до краја да спроведем, због статута града ћу као градоначелник, ако будем изабран, моћи да урадим још много више. Ако не постоји та вертикала власти - општина, град, Република, онда је тешко спровести све", додао је Шапић.

Како је истакао, покушаће да елиминише "старо, комунистичко наслеђе".

"Генерално све што је Српка напредна странка урадила ће ићи у корист. Оно што је добро наставићемо, оно што није добро избацићемо, а има пуно тих ствари, као што је продужетак неких радова", рекао је  Шапић додајући да истраживања кажу да има више позитивних ствари које су урађене.

 

Опозиција као мотивација

Шапић је додао да је јако важно како се односите према грађанима и обећао да ће се према свима понашати једнако након избора.

"Ја хоћу системски да решим комуникацију с грађанима. Мој задатак није да седим и пијем кафу са грађанима, већ да обезбедим решења за проблеме", рекао је Шапић.

Најаве да опозиција има шансе да освоји већину у Београду, сматра, могу да буду мотивација "да видимо шта можемо да поправимо".

"Морамо да дамо озбиљан замајац, ако добијемо мандат да за ове четири године метро напредује, као и обилазница око Београда. Направићемо метро и тачка. Не могу више да се бавим другим стварима, ми ћемо ископати канале, а ови други ако после дођу нека их закопају", обећао је Шапић .

На питање да ли садашњи заменик градоначелника Горан Весић води кампању, одговорио да његове потезе не види тако.

"И ако је кампања, ја то не видим као нешто негативно. Ако он излази и говори шта је урађено, то је добро", рекао је Шапић.

 

Ако Весић буде желео може бити на листи

Како је додао, још није решено да ли ће Весић бити на листи.

"Ако он буде желео може бити на листи, ја немам ништа против. Можда он и не жели, то не знамо", рекао је Шапић.

Како је додао противкандидате не познаје много.

"Највише познајем Добрицу Веселиновића јер ме је он највише критиковао. Волео сам да гледам емисије Владете Јанковића, после га се сећам из Демократске странке Србије, био је међу онима који су водили промену власти 5. октобра", рекао је Шапић.

Осврћући се на примедбе опозиције навео је да оно што је до сада чуо не би прихватио.

"Не бих прихватио да померим споменик са Савског трга, да не померимо стари железнички мост, али не значи да неће бити предлога које бисмо прихватили", навео је Шапић.

Како је додао, изборна кампања је већ сада прљава.

"Мислим да сви треба да смањимо тензије, јер и после избора треба да живимо заједно", рекао је Шапић.

Шапић оправданом одлуком која је последица политичке математике сматра одлуку да Српка напредна странка и Социјалистичка партија Србије на изборе иду на одвојеним листама.

Осврћући се на референдум оценио је да му је требало посветити више пажње.

"Највећи поборници тог 'не' били су они који су поборници Европске уније, владавине права, независност правосуђа, на шта су се промене односиле. То је била једна ствар која је практично била услов да наставимо да отварамо поглавља, али очигледно није народу добро објашњено. Не значи да онај ко је заокружио 'не', неће гласати за нас. Какве везе има референдум са оним што се урадило у Београду", рекао је Шапић.

 

Живим за дан да разбуцам сплавове од којих се не види река

Шапић је као изузетно важне оценио еколошке теме.

"Екологија је изузезно важна, не данас, биће важна за сутра, прекосутра и године које долазе. Главни разлог загађења је енормни пораст броја аутомобила и индивидуална ложишта. Морамо на томе да радимо, да подижемо стандард, да дајемо субвенције за куповину еколошких аутомобила, да уведемо алтернативне начине грејања, али то не може да се деси сутра. Нећу да лажем људе да ако дођем у априлу, у јуну ће да буде као на Фрушкој Гори. Ми смо канта за ђубре за аутомобиле из Европске уније, а онда они дођу овде и причају о екологији. Ја не знам да ли се неко више бавио парковима и зеленим површинама на Новом Београду више него ја", додао је Шапић.

Истакао је да Београд има проблем с дивљом градњом, али да он датира од 1990-их година.

"Живим за дан да разбуцам сплавове од којих се не види река. Оно је брука и срамота. Како су они дошли ко их је ту спаковао, на шта то личи. Не можете да се шетате и да не видите реку, то је апсурд", рекао је Шапић.

На питање шта се променило с његовим уласком у Српску напредну странку одговорио је да је добио много већи механизам, веће политичке могућности.

"Не могу да будем оно што нисам, ниједно своје суштинско убеђење нисам променио. Ту сам да грађанима буде боље у Београду, а надам се и у целој Србији", рекао је Шапић.

На питање о увредама које је размењивао преко медија Шапић је изразио жаљење што је то чинио на националној фреквенцији.

"Ја сам човек од крви и меса, али сетио сам се како моје дете може да реагује да чује тако нешто о мени. Ти људи настављају исто то да раде. Ја сам њих тужио више пута и стално ћемо ићи на суд. Слажем се, то себи не треба да дозволим, али то ме је стварно много погодило", рекао је Шапић.

 

 

Извор: Euronews