Вести

ШАПИЋ: ПУНО СТВАРИ СМО УСПЕЛИ ДА ПОКРЕНЕМО У БЕОГРАДУ

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић био је први гост подкаста под називом "Без љутње, молим са Горданом Узелац" на ТВ Пинк.

Шапић је са Горданом Узелац разговарао о кључним друштвеним и политичким темама. У фокусу су били и предстојећи избори.

"Престао сам већ два, три месеца да коментаришем те захтеве. Мислим да је неозбиљно на тај начин се понашати, све оно што је радила опозиција. Да сам се ја питао, другачије бих се поставио. Не кажем да сам у праву. Брнабић је рекла да су њена врата отворена. Ја не бих на тај начин та врата држао отворена, јер мислим да су то покушали на све начине да злоупотребе и обесмисле", рекао је Шапић.

Међутим, како је навео, прихватиће сваку одлуку коју буде донела већина.

"Никада се нисам плашио ни једних избора. Грађани ће донети одлуку. Мени неће пасти круна са главе ако не будем био градоначелник, или на некој функцији. Ја свој посао 14 година радим на најбољи начин. Увек је било проблема, никада нисам кукао иако сам радио у околностима у којима други не би издржали ни један дан. Верујем да знам свој посао, да имам доста искуства и резултата. Видећемо како ће то грађани да оцене 2. јуна."

Упитан да ли може да пробуди Београд, као што је то учинио на Новом Београду, Шапић је рекао да је за све потребно време.

"Београд је велики систем и не може преко ноћи. Мислим да смо пуно ствари покренули. Недавно смо најавили помоћ за уџбенике од 20.000 динара, ту су и бесплатне карте за базен, појефтињење јавног превоза. Сада смо на близу 150 милиона евра које смо из постојећег буџета наменили за различите социјалне мере", истакао је Шапић.

Шапић се у разговору са Горданом Узелац осврнуо и на своју борбу против сплавова.

"Траје то још, није завршено. Ту су интереси са свих страна били. Политичари и странке се мењају, али одређене интересне групе настављају да делују у оквиру различитих систем. Ту су ми сви рекли да то не радим. Одрастао сам на Новом Београду и нисам могао да верујем да се не види река. Било је 105 или 106 сплавова. Није нам био циљ да их све склонимо, јер они јесу нешто по чему се Београд препознаје, али да се то доведе у неки ред. Проценили смо да је оптималан број неких 27 или 28", истакао је Шапић.

Како је рекао, то је процес који је трајао, било је бројних опструкција.

"Уклоњено је 75 сплавова, сад смо у процесу чишћења. Близу милион евра ће бити потребно да се уклони муљ, блато, прљавштина која се ухватила свих ових година. Очекујем да ће у следећих пар месеци то бити урађено, да ће сваки сплав добити своје место и да се крене у пројектовање уређења Савског шеталишта. Она идемо на ову другу страну. Неће бити сплавова ни испод Бранковог моста", јасан је Шапић.

Према његовим речима, људи се увек опиру када неко покуша да уведе ред, а после схвате да је тако ипак боље.

На питање да ли га је председник Србије Александар Вучић назвао да му каже да то не ради, Шапић је рекао:

"Председник ме никада није назвао да ми каже - немој то да радиш. Посаветовали смо се, наравно да ћу искористити знање и искуство највећег политичког ауторитета у земљи, али кључне одлуке о Београду сам доносио сам без икаквих притисака те врсте", додао је Шапић.

 

 

 

Извор: ТВ Пинк