Вести

ШАПИЋ: ОЧЕКУЈЕМ ДА ГЛАВНИ ГРАД НЕЋЕ СТАТИ

Власт у Београду чека на формирање, након двоумљења мешетара и оних чији је интерес да се Србија и Београд баце на колена. Председник привременог органа града Београда Александар Шапић недељама је након избора апеловао да престоници треба српска, патриотска и суверена власт, на шта до сада није било слуха у редовима ван Српске напредне странке.

Шапић је рекао да је упркос притисцима и великој излазности, Српска напредна странка била најбоља до сада на београдским изборима.

"Добили смо једног одборника више, излазност је била незапамћена у Београду – номинално смо добили највећи број гласова. Ваљда је логично када доживиш пораз на изборима, а најављивали сте од 2022. године победу да будете љути. Наратив опозициони је био да они побеђују у Београду. Ми смо неко ко влада Београдом, а нису грађани за нас, па су се удружили – тако су они говорили. Свашта се ту дешавало, они су председнику Вучићу тражили, па повлачили захтев за изборе. Он је рекао, уколико желите изборе биће их. Они су, када су расписани избори, већ прогласили победу. Онда су се избори десили. Излазност је била изузетно велика, а када је преко 50 одсто то се сматра готовом ствари. Када смо се обратили из нашег штаба и тада су се подсмевали. Када се испоставило да су записници са бирачких места стигли потписани и од њихових представника – тада су заћутали. Изборни процес се суштински завршава на изборном месту. Када су се суочили са тим, онда су били Босанци, па Македонци, па фантоми. Спомињу бирачке спискове, пребачене гласове, повећан је број људи за само 13.000, плус су имали увид у бирачке спискове. Покушавају да доведу у питање изборни процес", истиче Шапић.

О разговорима са покретом Ми – глас из народа, он наводи да је Несторовић легитимно изабран и да за разлику од Србије против насиља, он није неко ко се бори против своје државе.

"Несторовић је донео на своје име највећи број гласова. Када нас отпужите за куповину гласова, осећате се тешко. Без обзира на све, Несторовић је легитиман. Ми смо сматрали да, уколико он не жели да са нама подели одговорност, нећемо стварати већину. Јерковић је био спреман да разговара, али ми нисмо тек тако то хтели и тиме смо подигли лествицу легитимитета. Ако имате зелено-леви фронт који је за независно Косово, ако имате Маринику Тепић која говори о српским геноцидима, ако имате њихов јединствен став о увођењу санкција Русији – зато са њима нема разговора, док сматрамо да Несторовић није антидржаног става", рекао је Шапић.

Шапић је упитао када се то десио преломни тренутак да нико не сме да пређе на другу страну и да ли су такви потези били искључиво дозвољени у време бившег режима зарад бившег режима.

"Они причају о легитимитету; Драган Ђилас никада не би постао градоначелник да није било СПС-а, а нас оптужују. Зашто су узели Човића, Душана Михаиловића пред Пети октобар? Када се десио преломни моменат да нико не сме да пређе на другу страну? Како је у Немачкој створена црвено-црна коалиција? Јерковић се нама јавио и рекао да жели да разговара, али због легитимета, жеље да променимо Београд у наредним годинама, ми смо се ипак одлучили да остајемо при томе да чекамо Несторовића. Мислим да губимо драгоцено време. Дубоко верујемо у добар резултат. Очекујем српску власт, не квазијугословенску", истакао је Шапић.

"Београд је град отворених руку, али исто тако хајде да завршимо са квазијугословенским причама. Хоћемо ли да водимо рачуна о себи или ћемо да чекамо шта ће да нам наметну из Загреба и Сарајева. Хајде да се више не срамимо да кажемо да смо Срби. Да ли је неко из Хрватске имао проблем у Београду? Је л’ некоме овде забрањено да пева или било шта. Ми нисмо шовинисти и нико више не може да нам забрани да волимо своју земљу и свој град. Замерили су ми да се обрачунавам са ЛГБТ популацијом. Па то није тачно, ја сам урадио да се све њихове манифестације десе. Тражили су да стоји српска застава и њихова застава на Скупштини града – нисам могао то да дозволим", рекао је Шапић.

 

 

 

 

Извор: ТВ Хепи