Вести

ШАПИЋ: НЕЋЕМО ВОДИТИ ТАЈНЕ ПРЕГОВОРЕ О ФОРМИРАЊУ ВЕЋИНЕ У БЕОГРАДУ

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић изјавио је да неће водити тајне преговоре о формирању већине у Скупштини Града Београда, а да они који буду желели да заједно са Српском напредном странком воде Београд, то ће рећи јавно.

"Ми нећемо водити никакве тајне преговоре, нити ће тајно било ко нас да подржи. Онај ко буде желео да заједно с нама на било који начин учествује у вођењу Београда, то ће јавно да каже. И јавност ће о томе бити обавештена пре него што се успостави скупштинска већина", рекао је Шапић.

Како је навео Шапић, уколико се испостави да коалиција око Српске напредне странке не може да дође до 56 одборника, онда ће или неко други доћи до те већине, или ће се ићи на поновљене изборе.

Према његовим речима, одређени контакти су већ остварени, а до 19. или 20. фебруара, када је рекао да очекује заказивање Конституционалне скупштине, биће и разговора.

Један од оснивача покрета "Ми - глас из народа" Александар Павић је рекао да су постојали проблеми са Александром Јерковићем још пре избора око места на републичким и градским листама и да су чак због тог сукоба хтели да не предају градску листу.

Тим поводом, а истовремено се осврћући и на коментар Бранимира Несторовића после избора да поједини његови одборници намеравају да продају своје мандате, Шапић је рекао да се радије не би бавио дешавањима у другим организацијама.

"Не знам да ли је господин Несторовић то пријавио полицији. Сазнања да је неко неког покушао да поткупи морају да се предају истражним органима. Ето, сад смо чули да су они имали своје проблеме и много пре тога. Зашто смо за то чули тек сада, а не одмах након избора, то сад већ заиста није на мени и нећу то да коментаришем", истакао је Шапић.

 

Свети Сава нам је оставио много тога важног

Шапић је посетио, поводом школске славе - Светог Саве Основну школу "Момчило Живојиновић" у Младеновцу и том приликом упутио искрене честитке свим предшколцима, ђацима, васпитачима, наставницима и професорима.

Обраћајући се присутнима, Шапић је истакао да је данас празник посвећен оцу српске духовности, културе, оснивачу српске цркве и просветитељу.

Према његовим речима Свети Сава нам је оставио много тога важног, сва његова дела као духовника и поглавара Српске православне цркве, законодавца, писца и књижевника, народног учитеља и просветитеља, задужбинара и градитеља.

Шапић је нагласио да зато жели да особине које су Светог Саву красиле, мудрост, даровитост, продуховљеност и маштовитост, красе генерације наших ђака и студената.

Просветним радницима, који обављају један од најодговорнијих послова у друштву, пожелео је да наставе да посвећеношћу и љубављу према свом послу изводе децу на прави пут, пут који нам је пре толико векова показао наш велики просветитељ Свети Сава.

 

Реконструкција Гимназије "Младеновац" изузетно важна за ову општину и околину

Шапић je обишао, након обележавања школске славе у Основној школи "Момчило Живојинивић", радове на реконструкцији Гимназије "Младеновац". 

Шапић је том приликом рекао да Град Београд у обнови гимназије учествује са 40 процената, односно више од 94 милиона динара, а Министарство за јавна улагања око 141,6 милиона динара. Град ће финансирати и опремање школе са око 50 милиона динара. 

"У питању је велика реконструкција јер је реч о великом објекту. Ова школа има своју изузетну важност и за Младеновац и околину и ја очекујем да ће то бити, у складу са уговором и договорима који постоје, завршено до краја следеће календарске године и да ће више од 600 ученика моћи да користи ову школу у пуном капацитету", рекао је Шапић који је додао да радови теку својом динамиком према плану. 

Шапић је поновио важност овог објекта и нагласио да је ова гимназија основана 1950. године.

Иначе радови на реконструкцији гимназије обухватају замену фасадне столарије и браварије и термичку изолацију фасадних зидова, замену крова, олука и громобранске инсталације, термичка изолацију плафона, санирање свих зидова у просторијама у објекту, молерске радове, лифт, адаптацију санитарних чворова замену подних облога,  електроенергетске као и радове на водоводу и канализацији. 

Када је у питању предшколско образовање, Шапић је рекао да очекује да вртић у насељу Баташево буде завршен током лета текуће године, а да са радом почне од септембра.  

"Још пре неколико месеци сам рекао да ће за Град Београд вртићи бити један од приоритета. Надам се да ће и приватни сектор почети мало више да улаже, јер су нове мере које је Град пре неколико месеци увео обезбедиле стабилно финансирање. У приградским општинама приватни вртићи имају заиста добру прилику да се уклопе у читав систем, нарочито сада када смо подигли износ који Град обезбеђује за свако дете на 33.000 динара. Верујем да ће то помоћи да повећамо капацитете, јер, примера ради, Младеновчанима је свеједно да ли деца иду у приватни или државни вртић ако су услови једнако добри, јер Град све то финансира. Акценат свакако остаје на школама и вртићима, а наравно да ће и општина Младеновац дати свој допринос по овом питању", истакао је Шапић.

 

 

Извор: Танјуг