Вести

Радуловић: Недеља руског дечјег филма од 17. до 20. септембра

Недеља руског дечјег филма у Србији, шеста по реду, под називом „Бајке детињства”, биће одржана од 17. до 20. септембра,  најавила је данас заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић на конференцији за новинаре у Старом двору. 

Манифестација ће се одржати у осам установа културе, а организују је Град Београд, московска компанија „Вифсаида”, Српско одељење Међународног друштвеног фонда јединства православних народа и Омладинско позориште „Дадов”. 

Андреа Радуловић је подсетила да се ова манифестација одржава у Београду по други пут и изразила наду да ће и ове године посећеност бити на високом нивоу. Она је истакла да ће манифестација бити отворена 17. септембра у 11 часова у Културном центру Београда и указала да ће, поред пројекција у КЦБ-у, са руским филмом бити упозната и  деца у установама културе у Сопоту, Младеновцу, Лазаревцу, Обреновцу, Раковици, центрима „Шумице” и „Влада Дивљан”, као и у „Дадову”. 

Поносна сам што ће сада и најмлађи Београђани бити у прилици да уживају у пројекцијама најбољих руских бајки и што ће моћи да се друже, забаве и доживе све те филмове, али исто тако и да боље упознају руску културу. Бајке се причају на једноставном и разумљивом језику јер у њима увек побеђује добро и свака та прича је једно искуство више. Фестивал руског филма ће и ове године пружити прилику младима да се упознају са руском културом и традицијом и да кроз пројекције виде колико су наша два народа повезана и колико деле исте животне вредности – истакла је Андреа Радуловић. 

Виши саветник амбасадора Русије у Србији Александар Кононухин подсетио је да се ове године обележава 180 година успостављања односа Србије и Русије. Он је казао да Недеља руског дечјег филма представља део програма те прославе и најавио пројекције савремених дечијих филмова за које влада велико интересовање у читавом свету, посебно у Кини и САД.

Директор Недеље руског дечјег филма у Србији Филип Кудрјашов нагласио је да су деца будућност, као и да филмови који ће бити представљени не приказују насиље и позитивно утичу на развој малишана.

На отварању у Културном центру Београда, између осталих, биће приказан играни филм „Последњи витез” у режији Дмитрија Ђаченка. На програму ће се наћи и играни филм „Бекство рогатих Викинга или пет дана из живота Џонија Воробјова” у режији Јевгеније Стерлигове, а најмлађи ће имати прилику да погледају и десет анимираних филмова најстаријег филмског студија „Сојузмултфилм” и шест остварења најмлађег студија филмске анимације „Пчела”. Како су организатори најавили, на фестивалу ће бити приказано више од 100 филмова које ће имати прилике да види више од 30.000 деце.

 
 
Извор: beoinfo