Вести

Премијер Вучић у УН: Србија, више од свега, жели стабилност

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић говорио је на седници Савета безбедности Уједињених нација, на којој је представљен тромесечни извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а. Том приликом премијер Вучић је, између осталог, истакао:
 
„Србија, више од свега, жели стабилност, политичку и економску, на целом Западном Балкану. То је услов опстанка и напретка наше Србије, али и свих осталих. 
 
Управо зато, Србија је посвећена миру и животу, Србија је започела, самостално, без притисака са стране, тешке и свеобухватне реформе које ће донети здравију и конкурентнију економију, слободнијег и богатијег грађанина. Не измишљамо проблеме ван граница своје земље и не подижемо националистичке тензије у региону, јер имамо довољно куражи да се суочимо са својим проблемима и кренемо у храбро решавање истих. Управо зато, Србија није желела да улази у било какве сукобе у региону, чак ни вербалне природе, јер одлика слабих и неодговорних политичара је да, кад год имају унутрашње проблеме, отворе неку стару националну рану, промене тему и покушају да врате регион у назад. Ми у томе не учествујемо. И због тога нисмо слаби, напротив. То је знак наше снаге и дугорочног, стратешког промишљања. 
 
Свима у овом високом дому добро је позната вредност коју Косово и Метохија имају за државу Србију и све њене становнике, те са коликом пажњом Република Србија прати догађања на просторима своје јужне покрајине, којом, сходно Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација, управља Привремена административна мисија Уједињених нација на Косову и Метохији (УНМИК). Наша искрена и дугорочна посвећеност мирном решавању конфликата на том простору позната је свим чланицама међународне заједнице, како онима који деле наше мишљење о државно-правном статусу Косова и Метохије, тако и онима који мисле другачије. Верујем да сви препознајете и одлучност у корацима које Република Србија предузима у последње време, како би дала замајац процесу помирења између народа који на Косову и Метохији живе и унапредила животне услове свих становника на том простору, како Албанаца, тако и Срба, Горанаца, Рома и припадника других невећинских заједница.
 
Србија поздравља деловање Уједињених нација (УН) и УНМИК-а, Европске уније (ЕУ), Организације Северноатлантског пакта и њених снага на Косову и Метохији (КФОР), као и Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), које је усмерено ка истим циљевима помирења, економског напретка и обезбеђивања сигурности за све грађане на Косову и Метохији“, нагласио је председник Владе Републике Србије Александар Вучић у свом обраћању Савету безбедности Уједињених нација. 
 
 
Њујорк,
04. децембар 2014. године