Вести

ПИСМО ПРЕДСЕДНИКА АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА ПРЕДСЕДНИКУ ЕВРОПСКЕ НАРОДНЕ ПАРТИЈЕ (ЕПП) ЏОЗЕФУ ДОЛУ

Поштовани председниче Дол, драги пријатељу

 

Дозволите ми да Вам захвалим на позиву да се обратим Конгресу Европске народне партије 20. и 21. новембра у Загребу.

Српска напредна странка се поноси припадношћу породици европских народних партија и ову прилику желим да искористим, да Вама, поштовани председниче, захвалим на свему што сте учинили, како за позицију Србије у Европи тако и за положај Српске напредне сртранке у најзначајнијој породици европских политичких партија. Такође, молим Вас да пренесете моје честитке нашој партијској колегиници Урсули Фон дер Лејен на избору за шефа Евопске комисије, уверен да ће у овим тешким временима показати целој Европи зашто је наша Европска народна партија најбољи, најозбиљнији и најодговорнији избор.

Хвала Вам што сте ме позвали да се лично обратим Конгресу Европске народне партије у Загребу 20. новембра. За мене је Ваш позив велика част и захтев за још одговорнији приступ решавању бројних проблема у региону у којем живимо. Желим да Вас обавестим да сам припремио, чини ми се, озбиљну анализу догађања у региону, као и онога што бисмо сви заједно морали да учинимо у наредном периоду. Ипак, недељама уназад, а знам да Вас је у свом писму о томе обавестила Јадранка Јоксимовић, траје права медијска харанга у готово свим хрватским медијима против мог доласка у Загреб и Хрватску. Желим да додам да никаквих стварних разлога за такву врсту хајке нити је било, нити их има, осим што поједини кругови у хрватском друштву не могу да се навикну на снажнију улогу Србије и на чињеницу да се Србија економски подиже, а и политички није више на коленима. Као што знате господине председниче, ни мало нисам страшљив, већ сам много пута одолевао таквим нападима и одговарао на организоване нападе. И снажно и озбиљно и одговорно. Такође, несумњиво је да би ми одлазак у Хрватску и јасно заступање српске политике донело значајне поене у Србији, али, узео сам у обзир и оно што је за мене најважнији део политике коју представљам ,а то је, пружање руке и отворена врата за боље односе између Срба и Хрвата, између Србије и Хрватске у будућности. Истовремено, ни на који начин не желим да  утичем на додатно погоршање положаја Срба у Републици Хрватској.

Због свега наведеног, обавештавам Вас да нећу присуствовати нашем Конгресу у Загребу, сматрајући да тиме и Вама олакшавам посао, а мој недолазак, молим Вас, схватите као доказ снаге и жеље да мењамо ствари на боље, а не доказ слабости.

У складу са тим, а пре свега уз огромну наду и очекивање да ће односи Србије и Хрватске бити много бољи у будућности, желим да Вас замолим да један од наредних важних догађаја за Европску народну партију организујете на територији Републике Србије где су сви добродошли и где ни против једног учесника и члана наше Европске народне партије неће бити вођена било каква хајка и харанга.

Желим Вам добро здравље, много успеха као и срећу новом руководству наше партије.

 

П.С. Напади на мене, чак и после одлуке којој се највећи део хрватског друштва надао, биће настављени. То узмите само као доказ сваке од речи коју сам вам овде написао.