Вести

Петронијевић: Стопа незапослености у Београду последњих година знатно опала

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић изјавио је данас да Савет за запошљавање Града Београда наставља са радом и да су видни резултати када је реч о смањењу стопе незапослености последњих година. 

Стопа незапослености на територији Београда је 8,9 одсто, односно незапослених тренутно има 66.142. Подсетићу вас, пре пет година када смо почели с радом, тај број је био више од 150 хиљада. Резултати су више него добри. Данас у Београду имамо фабрику идеја Научнотехнолошког парка, а наши предузетници на бржи и лакши начин добијају субвенције Националне службе за запошљавање, Фонда за развој, Развојне агенције Србије и наравно Секретаријата за привреду као носећег органа управе у свим активностима савета. Сарађује се, дакле, и на републичком и на градском нивоу – навео је Петронијевић.

Циљ данашње седнице савета, додао је Петронијевић, јесте да се припреме програми за наредну годину. Много је радионица у плану, а традиционална „Знањем до циља” постала је и онлајн радионица. Презентације ће и даље бити организоване на сајмовима, где ће се промовисати све штo је позитивно.

Образовање је једна од кључних ствари. Следеће године ће се акценат ставити на рад са Секретаријатом за образовање у циљу стварања центара за обучавање, како би људи стекли нова знања и вештине или се преквалификовали и на тај начин лакше дошли до посла – истакао је Петронијевић.

Привлачење страних инвестиција, даља улагања у туризам, али и улагања у пољопривреду и ИТ сектор још су неки од акцената у даљем раду како би Београд био још боље место за живот и млади остали у њему. 

Како је закључио Петронијевић, крајњи циљ је испод пет одсто незапослених у главном граду.  

 

Извор: Беоинфо