Вести

Петронијевић: Српска деца из Хрватске у посети Београду

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић угостио је данас у Скупштини града ђаке из Крњака, Уздоља и Вуковара, учеснике Регионалне школе „Свети Сава”. Овај програм реализује се у Београду трећу годину заредом ради повезивања српске деце из Србије и Хрватске.

Петронијевић је том приликом навео да је ово можда и најлепши део посла који обавља зато што су деца будућност, у овом случају, српског народа.

Град организује мноштво креативних радионица са циљем да се деца упознају са главним градом и матицом. У нашој земљи ће увек имати отворена врата и пријатеље – истакао је Петронијевић и додао да су ова деца увек добродошла у Београд.

Према његовим речима, радионице у оквиру ове школе осмишљене су за различите узрасте.

Указана нам је огромна част што нас посећују и што смо у могућности да организујемо овакве „школице”. Трудићемо се да сваке године буду све садржајније – навео је Петронијевић.

Он је изразио захвалност свима који учествују у реализацији овог пројекта, нарочито волонтерима, као и установама које су отвориле своја врата деци.

Петронијевић је подсетио на речи председника Александра Вучића да ће Београд увек бити главни град свих Срба, ме где они живели.

Матија Јевтић, један од главних организатора Регионалне школе „Свети Сава”, рекао је да је ову установу основала Сања Лакић 2017. године, са основним циљем да се споје српска деца из Хрватске и Србије.

Он је прецизирао да је програм бесплатан, а да летња школа траје седам дана током којих деца имају прилику да упознају културу, језик, историју Србије и да обиђу Београд.

Летњу школу је прошло око 200 деце из 25 градова и села из Хрватске, док је данас дошло 150 предшколаца из Вуковара, 16 средњошколаца из Уздоља и девет основаца из Крњака – појаснио је Матија Јевтић.

Три групе деце бораве у Београду у оквиру програма Регионалне школе „Свети Сава” и уз подршку Министарства спољних послова, Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Заједничко веће општина Вуковар – Одбор за образовање, на чијем челу се налази Милица Стојановић, као и сваке године у оквиру пројекта „Малишани у Београду” довело је у главни град око 150 деце предшколског узраста из предшколских установа Вуковара, Борова, Даља, Бијелог Брда, Трпиње, Боботе, Бршадина и Негославаца.

Најмлађи обилазе Храм Светог Саве, присуствују представи у Позоришту „Пинокио”, посећују Београдски зоо-врт и гости су на заједничком пријему Регионалне школе „Свети Сава” у Скупштини Града Београда.

Основци из Крњака са Кордуна, у организацији Удруге „Бреза”, део су пројекта „Теренска настава – Трагом корена” и они ће наредних дана заједно са омладинцима из Уздоља код Книна похађати програм који су осмислили Регионална школа „Свети Сава” из Београда и Управа за дијаспору и Србе у региону Министарства спољних послова.

Програм Регионалне школе „Свети Сава” за омладинце из Уздоља посебно је креиран у  сарадњи са Удругом „Жене косовске долине” из Далмације. Средњошколци су чланови редакције омладинског часописа „Бац’ де око” из Уздоља и имаће прилику да наредних дана  раде на терену и извештавају из Београда.

Основци и средњошколци ће у наредних неколико дана посетити Музеј Српске православне цркве, Конак кнегиње Љубице, Народну скупштину, Министарство спољних послова Републике Србије – Музеј дипломатије, Народни музеј, Кућу краља Петра Првог, Авалски торањ, РТС, стадионе „Црвене звезде” и „Партизана”, Музеј историје Југославије, Музеј савремене уметности.

 

 

Извор: Беоинфо