Вести

ПЕТКОВИЋ: НИКАКВОГ КИДНАПОВАЊА НИЈЕ БИЛО, ЛАЖ KУРТИЈА И ГЕРВАЛЕ

Директор канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије др Петар Петковић изјавио је данас да је апсолутна лаж премијера привремених приштинских институција Аљбина Kуртија и министарке Донике Гервале да су приштински полицајци ухапшени на територији Kосова и Метохије.

"Никаквог киднаповања није било на територији централне Србије", истакао је Петковић на конференцији за новинаре поводом тврдњи Kуртија и Гервале.

"Они су ухапшени од стране специјалне антитерористичке јединице МУП-а Србије у околини села Гњилице у општини Рашка, где су дошли са аутоматским пушкама и два пиштоља", рекао је Петковић.

Петковић је навео да их је обишао приштински официр за везу и уверио се да се налазе у одличним условима и да је третман према њима добар за разлику од онога у каквом су стању ухапшени Срби, који су брутално претучени.

Петковић је рекао и да је желео да укаже какав је третман косовске полиције према ухапшеним Србима и да за разлику од приштинских  полицајаца, наша полиција поступила у складу са прописима и законом.   

"Нико није малтретиран и није био тучен. То је данас потврдио и приштински официр за везу који је имао прилику да посети ухапшене полицајце", рекао је Петковић.

Петковић је истакао да су ухапшени приштински полицајци смештени у одличним условима.

"Свако од њих има своју собу и храну. Све што су пожелели то су и добили", рекао је Петковић.

Петковић је рекао да су косовски Срби невино ухапшени и да су изнесени докази за њих где се јасно види да "они сада чаме у казамату само зато што су Срби, и зато што су се политички успротивили насиљу који над Србима спроводи Приштина и Аљбин Kурти".

"Хитно тражимо да се ослободе сви ухапшени Срби, да се повуче Росу полиција и лажни градоначелници", рекао је Петковић.

 

Kосовска полиција тукла и малтретирала све ухапшене Србе

Петковић је рекао да је официр за везу Београда и Приштине Дејан Павићевић посетио данас неосновано ухапшене Србе са KиМ који се налазе у притворним центрима у Подујеву и у Гњилану и том приликом се уверио да је косовска полиција малтретирала и тукла све ухапшене Србе.

"Он је у Гњилану посетио Радоша Петровића, Душана Обреновића који су ухапшени 29. маја, а у Подујеву је посетио и Милуна Миленковића Лунета, Немању Влашковића, Далибора Спасића, али и Милована Божовића који је ухапшен почетком априла ове године", рекао је Петковића на ванредној конференцији за медије.

Додао је да је Павићевић, који је тренутно на путу за Београд и да ће о свему сачинити званични извештај, установио да је косовска полиција посебно малтретирала и тукла ухапшене приликом привођења и одвођења у притворне центре.

"Озбиљне повреде су задобили неки од њих. Нарочито Душан Обреновић и Милун Миленковић Луне. Иначе и сада колико је прошло од хапшења свих Срба и даље су повреде видљиве. Нарочито код Лунета и Душана Обреновића", навео је Петковић.

Додао је да је Павићевић рекао и да Миленковић има и шавове по глави, модрице испод очију и да су трагови насиља и пребијања на његовом телу видљиви.

"Тукли су га док су га испитивали, док је седео везан на столици. Чак су у једном тренутку лекари тражили да Луне иде на снимање главе. Приликом хапшења је специјалац РОСУ је кундаком више пута ударио у главу Лунета и био је покривен белим покривачем да се то не би видело приликом одвођења", рекао је Петковић.

Истакао је да су сада ухапшени Срби добро, али и упозорио да ће многима остати трајни ожиљци који ће остати.

 

МУП одговорио на све тачке упита Еулекса о ухапшеним Албанцима

Петковић је рекао да је Министарство унутрашњих послова Србије одговорио на све тачке упита Еулекса поводом хапшења приштинских полицајца.

Петковић  је на конференцији за новинаре додао да је Србија спремна да понуди доказе и учествује у истрази и поново предложио да стручњаци Еулекса дођу у Београд и спроведу полиграфско испитивање припадника МУП-а, Антитерористичке групе посебне јединице полиције, који су ухапсили три припадника тзв. косовске полиције Р. З. Б.С. и М.Ш. далеко у дубини територије централне Србије.

"Тако могу јасно да поставе питање где су ухапшени косовски полицајци, и да ли су припадници српске полиције прешли административну линију или не. Наши полицајци нису корак прешли преко административне линије. Kурти све време лаже и обмањује. Имате и извештај KФОР-а који јасно на то указује", рекао је Петковић.

Додао је да је јасно да у овој ситуацији премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти и лаже, обмањује и покушава да по сваку цену оцрни Београд.

"Kада нудите све доказе и када и преко тога кажете да сте спремни на сваку врсту сарадње и полиграфско испитивање, јасно је да вам је и савест чиста и да сте урадили све у складу са прописима и законима", закључио је Петковић.

 

Народ на KиМ послао поруку Алексићу и Ћути да ту немају шта да траже

Петковић рекао је данас да су представници опозиције Мирослав Алексић и Александар Јовановић Ћута дошли из Београда у Звечан да провоцирају народ на KиМ, који им је, како је навео, поручио да они ту немају шта да траже.

"О томе како су они прошли на северу KиМ најбоље сведоче снимци који се деле по друштвеним мрежама, и на којима видимо да су жене и остали људи, који су ту данима и недељама бранећи своју општину и своје право на опстанак, јасно поручили да немају тамо шта да траже", рекао је Петковић одговарајући на питања новинара.

Петковић је истакао да су Алексић и Јовановић дошли у договору и синхронизацији са Приштином како би правили проблеме Београду и српском народу на KиМ.

"Они и њихови шефови су одговорни што су 2011. године направили границу између Срба и Срба на Јарињу и Брњаку. Што су довели ЕУЛЕX који ништа не чини да стане у одбрану Срба на KиМ", рекао је Петковић на ванредној конференцији за новинаре.

Петковић је додао и да га чуди "како је могуће да су опозициони представници без икаквог проблема прошли преко граничног прелаза Јариње".

Очигледно је ''да они имају некакав договор и са Џељаљем Свећљом и са Аљбином Kуртијем'', пошто, како је рекао Петковић, ''пролазе као некакви пријатељи Приштине''.

"Знате добро да је Вук Јеремић више пута истакао да је Kурти његов пријатељ и да је велики интелектуалац", рекао је Петковић. 

Петковић је упитао да ли су Јовановић и Алексић осудили нападе на Србе, не само северно него и јужно од Ибра, и истакао да се то није догодило никада.

Њима је у интересу, сматра Петковић, да дођу и направе снимак који би после делили на друштвеним мрежама пошто то за њих, како је додао, представља борбу за KиМ.

"Народ добро памти шта су урадили и шта и данас раде", поручио је Петковић.

Петковић је рекао да Kурти и Омани на својим налозима на друштвеним мрежама говоре ''како се надају да ће се у Србији догодити нови Мајдан''.

"Они се надају да би онда Ћута и Алексић као некаква нова власт признали независност Kосова", рекао је Петковић.

Петковић је поручио ''да неће бити Мајдана'' и крвопролића на улицама, и ''да неће бити признања Kосова док је председника Србије Александра Вучића''.

 

Извор: Танјуг / ТВ Пинк