Вести

Одржана трибина поводом Светског дана борбе против ХИВ инфекције

Уочи 1. децембра, Светског дана борбе против сиде, Савет за здравство Општинског одбора СНС Раковица организовао је у Општини Раковица трибину посвећену борби против ХИВ-АИДС инфекције и борби против болести зависности. Предавачи на трибини били су стручњаци из Специјалне болнице за болести зависности.

„У настојањима да помогнемо нашим пацијентима, кренули смо корак испред болести, изашли смо у заједницу, општину, хоћемо да посетимо и неке школе, да помогнемо људима који још увек нису у проблему зависности, него су на некој раскрсници да дођу до нас“, рекла је примаријус доктор Мира Ковачевић, в.д. директора Специјалне болнице за болести зависности.

Председник Савета за здравство Општинског одбора СНС Раковица Милинко Мишкељин навео је да је циљ да се што више људи упозна са опасностима, не само сиде, већ и других болести.

„Ми се као Савет за здравство трудимо да нашим грађанима на једноставан начин, разумљивим језиком, приближимо проблематику у вези са ХИВ инфекцијом. Интересантно је да је ово прву пут да говоримо о некој акутно-инфективној болести. Иначе ми се боримо против масовних незаразних болести као што су хипертензија, шећерна болест, као што су болести срца и крвних судова. У вези са тим радимо превентивне акције, прегледе и на тај начин доприносимо здрављу наше популације“, навео је Мишкељин.

Руководилац Одсека за лечење зависника од психоактивних супстанци, мр сци. др Светлана Вучетић Арсић, говорила је о опасностима код болести зависности, пре свега злоупотребе наркотика код млађе популације. 

Руководилац Консултативно терапијске службе са Саветовалиштима за ХИВ и ХЦВ, примаријус доктор Јелена Брковић, упознала је присутне са битним информацијама везаним за ХИВ и АИДС. Између осталог предочена је кратка историја развитка болести у свету и у Србији, као и последњи подаци везани за број оболелих и лечење.