Вести

ОБРАДОВИЋ: ДО 2024. У СРБИЈИ НЕЋЕ БИТИ ГРАЂАНА БЕЗ ДОКУМЕНАТА

"Институције у Србији озбиљно су се бавиле проблемом 'правно невидљивих лица'. Унапредили смо правни оквир којим су створени механизми за несметан упис у матичну књигу рођених, посебно деце чији родитељи немају лична документа, чиме је обезбеђена правна сигурност и за ту децу, али и за систем у целини, а унапређена су и друга права из личног статуса. Интензивирањем сарадње кроз овај Споразум пружа нам се могућност да до краја 2024. године искоренимо апатридију у Србији у потпуности", поручила је министарка државне управе и локалне самоуправе Владе Републике Србије Марија Обрадовић након потписивања трећег по реду Споразума о разумевању између Министарства државне управе и локалне самоуправе, Заштитника грађана и Представништва УНХЦР у Србији. 

Обрадовић је додала да су у циљу решавања овог питања током претходних година обучени кадрови и спроведена је медијска кампања, а да је посебно важан аспект сарадње било решавање проблема једне од најосетљивијих група становништва у Србији, ромске популације. 

"Драго ми је да подаци УНХЦР истраживања из 2020. године о раширености апатридије међу Ромима, Ашкалијама и Египћанима који живе у неформалним насељима у Србији, показују да се случајеви да неко није уписан у матичну књигу рођених сада појављују тек као изузетак", навела је Обрадовић. 

Обрадовић је рекла да Министарство настоји да добру сарадњу са Заштитником грађана и Представништвом УНХЦР у Србији настави са циљем решавања преосталих случајева "правно невидљивих лица", али и ради спречавања појаве нових случајева. 

"Наше будуће заједничке активности ићи ће у таквом правцу да ће се подударити са завршетком глобалне десетогодишње кампање УНХЦР-а под називом 'Ја припадам', која има за циљ потпуно искорењивање апатридије као појаве у читавом свету", закључила је Обрадовић.

 

 

Извор: Танјуг