Вести

Обележено 18 година постојања Удружења студената са хендикепом

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић присуствовала је данас у просторијама Удружења студената са хендикепом обележавању јубилеја ове организације која прославља 18 година постојања.

Станисављевићева је подсетила да је Град Београд 2014. године почео са подршком финансирања програма овог удружења и да ће се таква пракса наставити и у будућности. 

Афирмација инвалидске заштите задовољавањем општих и специфичних потреба особа са инвалидитетом приоритетан је задатак социјалне политике Града Београда. Када говоримо о доступности, пре свега мислимо на уклањање архитектонских баријера и до сада смо поставили 350 рампи у стамбеним улазима и наставићемо то да чинимо јер град још није у пуној мери приступачан свима. Зато нам је неопходна сарадња са удружењима, њихове сугестије и предлози како би права особа са инвалидитетом била поштована у пуној мери – казала је Наташа Станисављевић. 

Говорећи о програмима, Станисављевићева је подсетила да Град Београд два пута годишње расписује јавни позив за подршку организацијама цивилног друштва, као и да је Удружење студената са хендикепом једна од организација која је корисник тих средстава. 

Удружење студената са хендикепом је од Секретаријата за социјалну заштиту за реализацију програмских активности у периоду од 2014. До 2017. године подржано у износу од 3,76 милиона динара, а за ову годину је издвојено 1,9 милиона динара. Суштина овог пројекта јесте повећање самосталности 30 процената студената са хендикепом у њиховом свакодневном животу и академској заједници, као и подршка при остваривању права на високо образовање, при чему имамо амбицију да тај проценат повећамо на 50 одсто. Желимо да помогнемо и при запошљавању, те ће се Град Београд додатно активирати потписивањем протокола о сарадњи са друштвено одговорним компанијама, самим процесом запошљавања или различитим видовима обуке – казала је Наташа Станисављевић, честитавши удружењу 18 година рада.

На панелу који је организован у оквиру обележавањa јубилеја овог удружења учествовали су и представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства омладине и спорта, владиног тима за укључивање и смањење сиромаштва, Заштитника грађана и Повереника за заштиту равноправности.

Својом редовном програмском делатношћу удружење пружа помоћ и подршку за око 723 своја члана, од којих су 542 особе са хендикепом, углавном студенти са хендикепом али и средњошколци. Активно је око 340 чланова, у погледу остваривања подршке од овог удружења, а 31 члан учествује у реализацији активности.

Иначе, задовољавање општих и специфичних потреба се обезбеђује преко градских сервиса попут помоћи у кући за више од 2.500 корисника (од чега су скоро десет одсто особе са инвалидитетом), дневног боравка за 580 деце и младих са сметњама у развоју, који се реализује у оквиру 16 територијално распоређених дневних боравака, затим организованог превоза специјализованим комби возилима ГСП-а, права на бесплатно коришћење обележених паркинг места, субвенција у плаћању комуналних производа, услуга и станарине. Нове услуге су лични пратилац детета, коју тренутно користи 350 деце, и персонална асистенција, коју користи 55 особе и друге.  

У претходне две године, Центар за социјално предузетништво (установа чији је оснивач Град Београд) интензивно је спроводио пројекте кроз које су особе са инвалидитетом добијале адекватно информатичко образовање, те је у том периоду запослено нових 40 особа са инвалидитетом. Током 2017. године, на конкурсу за доделу простора по субвенционисаним условима незапосленим лицима за отпочињање пословања, који је расписао Град Београд ради подршке самозапошљавања, подржано је 14 предузећа  чији су оснивачи особе са инвалидитетом.

Такође, формирањем Савета за унапређење положаја особа са инвалидитетом, Град Београд ће обезбедити додатне услове за координирано и контролисано повезивање активности свих релевантних актера у систему заштите популације особа са инвалидитетом.

 

Извор: beoinfo