Вести

Николић и Вучић уручили кључеве 39 нових кућа у Обреновцу

Председник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић уручили су данас кључеве 39 нових кућа породицама у Обреновцу чији су домови уништени током мајских поплава, а које су изграђене из донација Уједињених Арапских Емирата и Кувајта.
Из донација УАЕ изграђено је 14 кућа, а из донација Кувајта 25, а све су опремљене белом техником коју је поклонила компанија Горење.
 
Завршетак 14 кућа у Обреновцу део је ширег пројекта који спроводи Програм Уједињених нација за развој, а финансира Фондација Калифа Бин Заједа Ал Нахјана, посредством Амбасаде УАЕ у Србији.
У оквиру тог пројекта овог је месеца завршена градња 35 кућа и то 14 у Обреновцу, 17 у Крупњу и још четири у Ваљеву.
 
Све куће намењене су породицама чији су домови уништени у мајским поплавама, пројекат градње објеката од 60, 80 и 100 квадрата вредан је милион евра а у тим је кућама збринуто укупно 150 људи.
 
Осим те донације, Емирати су на наменски донаторски рачун Србије одмах након поплава уплатили 10 милиона долара.
 
Донацијом из Кувајта у Обреновцу се гради 25 типских кућа, све су по 65 квадратних метара, а у њих ће се уселити 37 чланова породица. 
Укупна вредност донације је 400.000 евра, а донатор је Држава Кувајт кроз Друштво црвеног полумесеца те земље.
 
 
Цео свет показао огромну солидарност према Србији
 
Штета је што су нас поплаве задесиле, али су истовремено показале колико и на кога можемо да рачунамо, изјавио је данас председник Србије Томислав Николић оценивши да је у невољи која нас је снашла цео свет показао огромну солидарност према Србији.
"Обреновачка деца после поплава нису имала ни кућу ни школу у коју иду, а сада пред зиму имају кућу у којој живе и школу у коју ће да иду", рекао је Николић приликом посете основној школи "Посавски партизани" која је реновирана и опремљена уз помоћ донације ЕУ.
 
Он је захвалио ЕУ на великој помоћи која је пружена, али и шефу Делегације ЕУ у Србији Мајклу Девенпорту, који се, како је рекао, свесрдно заложио да та помоћ буде велика и да оде у праве руке.
"Надам се да сте и ви убеђени да ће ова деца вратити стоструко сваки динар који је уложен у ову зграду", рекао је Николић Девенпорту.
 
Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је ЕУ много помогла Србији и да Србија не би могла да заврши обнову земље после поплаве без помоћи ЕУ и других пријатеља.
"Уверен сам да ће и ЕУ да буде објективна када буде оцењивала наш рад у будућности", рекао је Вучић додајући да је преостало да се у Обреновцу обнове још гимназија, обданиште и један насип, а да је све остало говото завршено.
 
Вучић је захвалио Девенпорту на донацијама ЕУ, истичући да ће обреновачка деца која буду похађала ову школу имати одличне услове за рад.
 
 
 
Извор: Танјуг
Фото: Танјуг / ФоНет