Вести

НЕДИМОВИЋ: УСКОРО ОПИПЉИВИ РЕЗУЛТАТИ ДОГОВОРА О ИНСПЕКЦИЈАМА

Србија би у року од неколико дана могла да успостави 24-часовно радно време фитосанитарне и ветеринарске инспекције на граничном прелазу Прешево, изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић, поводом договора у Охриду о "малом Шенгену" који се односи на инспекције на граници.

Недимовић очекује опипљиве резултатe у вези са роковима и начином реализације договора већ у наредних месец дана.

Недимовић је рекао да се кретање робе између три земље неће много разликовати од кретања робе по земљама ЕУ када се усагласи договор који су на Охриду постигли председник Србије Александар Вучић, председник Албаније Еди Рама и премијер Северне Македоније Зоран Заев.

"Потпуно је природно да храна мора да иде и онај ко производи храну има потребу да је пласира негде, а онај ко нема за своје потребе, природно је да је купи. Управо на ова три ентитета може се применити та ситуација да се упросте фитосанитарне процедуре", рекао је Недимовић.

Објаснио је да то значи да ће гранични прелази и са једне и друге стране 24 сата имати фитосанирану контролу и ветеринарску контролу, односно контролу биљака, меса, месних прерађевина, млека и свега осталог.

"Још једна много важна ствар у целој причи је то да признамо резултате истраживања лабораторије из сваке земље да не би морао да се узима узорак чим се прође граница. Kад се то све усагласи, ми ћемо имати један потпуно нормалан ток који се неће пуно разликовати од кретања робе по ЕУ", навео је Недимовић.

Остаје само, рекао је Недимовић, да се техничке ствари усагласе на наредним састанцима Вучића, Раме и Заева.

"Што се српске стране тиче, ми то можемо да кренемо да примењујемо већ у наредних месец дана, само да сачекамо друге колеге да то реше. Суштина је гранични прелаз Прешево. На њему ће највећи проток робе да се остварује", рекао је Недимовић.

Недимовић је додао да је већ неколико пута разговарао са фитросанитарном и ветеринарском инспекцијом.

 

 

Извор: Танјуг