Вести

МОМИРОВИЋ: СА КИНОМ ГРАДИМО БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ И ЦЕЛОГ РЕГИОНА

Будућност Србије и региона мора да се гради на узајамној сарадњи и подршци, и уз помоћ највећих економија света, међу којима је Кина, поручио је министар грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и истакао да треба да развијамо инфраструктуру, градимо путеве и железнице јер они, како каже, повезују људе и привреду.

Момировић је на конференцији "Одрживост заједничке будућности", коју организује Институт за Појас и пут, рекао да Кину и Србију раздвајају километри и бројне границе, али да су снагом пријатељства две земље превазишле ту удаљеност и постале искрени пријатељи уз оцену да је то најбоља основа за јачање економске сарадње.

"Србија је, с друге стране, стабилна на свом европском путу и постаће члан ЕУ, али нема право и никада неће окренути леђа својим пријатељима", поручио је Момировић.

Навео је да се тренутно пројектује и гради око 1.200 километара ауто-путева и брзих саобраћајница и да је Србија највеће градилиште у овом делу Европе.

"Данас хиљаде домаћих и иностраних радника ради на неком од близу 100.000 активних градилишта. Све то је резултат фискалне консолидације коју је спровео Александар Вучић 2015.године.", рекао је Момировић.

Истакао је да Влада Србије реализује бројне инфраструктурне пројекте са Кином који представљају важан предуслов динамичног развоја Србије.

Момировић је рекао да је недавно завршена деоница ауто-пута Милош Велики који је у функцији обилазнице око Чачка, а да је 11 километара урађено у сарадњи са кинеском компанијом  "CRBC".

Момировић је навео да ће ускоро бити пуштена у саобраћај брза пруга Београд - Нови Сад истичући да је то најзначајнији железнички пројекат у последњих 50 година и да ће грађани од марта имати на располагању најмодернију железничку инфраструктуру и најбржу пругу у Југоисточној Европи.

"На изградњи деонице од Београда до Старе Пазове уз партнере из Кине упослене су и српске грађевинске фирме. Убрзавамо радове на целој деоници како би Београд и Нови Сад спојили са Суботицом, Мађарском и Европом", рекао је Момировић.

Истакао је да је одржива будућност неодвојива од еколошких пројеката и изградње комуналне инфраструктуре.

Навео је да близу 50 одсто становништва није прикључено на канализационе системе, а да је мање од 10 одсто становништва обухваћено неким степеном пречишћавања отпадних вода.

Додао је да еколошки пројекат "Чиста Србија" подразумева да се у наредних пет година у Србији изгради 7.000 км канализационе мреже и више од 250 постројења за прераду отпадних вода.

"Данас заједно са пријатељима из Кине градимо будућност Србије и целог региона на добробит свих народа који у њему живе", поручио је Момировић и у име Владе Србије честитао организаторима првог "think tаnk" са жељом да ти сусрети постану традиција.

 

 

Извор: Танјуг