Вести

МОМИРОВИЋ: КИКИНДА ДОБИЈА ПОСТРОЈЕЊЕ ЗА ПРЕЧИШЋАВАЊЕ ВОДЕ ЗА ПИЋЕ

Инвестиција вредна 11,4 милиона евра, у првој фази око 9 милиона требало би да грађанима Кикинде у року од две године обезбеди здраву пијаћу воду, а почетак изградње фабрике воде обишао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Владе Републике Србије Томислав Момировић.

Момировић је захвалио Немачкој и Инвестиционој банци "KFW" који дају велику подршку Влади Србије у извођењу великог броја пројеката у локалним самоуправама.

"У питању су еколошки и комунални пројекти који су били неопходни. У Кикинди присуствујемо почетку радова на једном пројекту који је од великог значаја за грађане Кикинде. Знамо да имамо проблем и у другим војвођанским градовима са водом. Уложили смо много енергије да бисмо припремили ове радове. Желимо да изградња ове фабрике воде буде успешан пројекат који ће бити пренет и на друге градове којима је потребан. Тако бисмо у наредних пет до седам година решили снабдевање исправном водом", рекао је Момировић.

Фабрика воде у Кикинди требало би да буде завршена за две године.

 

Кампања у другом плану, бавимо се кризом

Момировић je изјавио да је власт изборну кампању у условима када је 200 милиона људи у Европи у рату потпуно ставила у други план и да се бави кризом и покушава да обезбеди наставак инвестиција и привредни раст.

Момировић је током обиласка почетка радова на изградњи погона за пречишћавање пијаће воде у Кикинди, тако одговорио на новинарско питање о томе да ли се води функционерска кампања обиласком градилишта и отварањем фабрика.

"Пре нешто више од месец дана смо отворили део ауто-пута који је, у саобраћајном смислу вероватно најважнији у Србији у овом тренутку. Ради се о деоници од Прељине до Паковраће. Отварању није присуствовао председник Србије. Ниједном није посетио ту деоницу и сликао се поред тих радова, а то је заиста најкапиталнији пројекат који смо у последњих годину дана отворили. Толико о функционерској кампањи", закључио је Момировић.

Момировић је рекао да власт није желела да "боде очи" опозиционим странкама и кандидатима.

"Толико нисмо желели да бодемо очи оним људима који нас неосновано оптужују, јер они када су били власт нису могли да изграде ни километар ауто-пута, а ми данас када смо власт градимо више од 1.000 километара ауто-путева", истакао је Момировић.

Момировић је подсетио да је у овом тренутку рат у Европи у коме учествује велики број људи.

"Данас је 200 милиона људи у рату и ми смо потпуно гурнули кампању у други план. Нико се више не бави кампањом. Ми покушавамо да решимо и обезбедимо све оно што смо радили у претходном периоду, да се наставе инвестиције у инфраструктуру, да се настави привредни раст, да предузећа наставе са перспективом какву си имала до сада", рекао је Момировић.

Момировић је оценио и да Србија још није изашла из ковид кризе која је тешко погодила Европу и у којој је Србија најслабије прошла.

"Сачували смо запосленост, сачували смо компаније и социјални живот и сада нам је јединство потребније него икада. Морамо да сачувамо и обезбедимо даљи раст и у овим објективно тешким околностима и ми ћемо то успети", рекао је Момировић.

 

Све време смо у комуникацији са возачем у Украјини

Влада Србије успела је да евакуише више од 50 возача из Украјине у претходних седам дана рекао је Момировић и додао да је остао још један возач у околини Кијева и да су са њим све време у комуникацији.

"Разговарамо са свим људима који могу да нам помогну да и тог последњег нашег возача избавимо из Украјине заједно са камионом и робом", рекао је Момировић.

Момировић је указао да су околности јако тешке, али да су заједнички рад Министарства спољних послова и амбасаде Украјине у Београду помогли да и њихове царинске службе изађу у сусрет нашим људима.

"Успели смо да извучемо све људе и камионе, осим два камиона која су остала на граници, јер су возачи морали да пређу пешке у Пољску", рекао је Момировић и навео да се ради на томе и да се ти камиони пребаце како би наставили пут.

 

 

 

Извор: Танјуг