Вести

МОМИРОВИЋ: ИНВЕСТИЦИЈЕ НЕЋЕ СТАТИ, ЈЕДИНСТВО ПОТРЕБНИЈЕ НЕГО ИКАДА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Владе Републике Србије Томислав Момировић је на 29. Копаоник бизнис форуму рекао да је Србији поново потребно јединство у друштву како би се изборила и са последицама рата у центру Европе, али и наставила актуелну политику економске стабилности, инфраструктурних пројеката, повезивања са регионом.

"Нећемо стати са инвестицијама, јединство нам је потребније него икада, исто као оно које смо имали када смо побеђивали пандемију", навео је Момировић који је говорио о перспективама за улагање у инфраструктуру посебно у тренутку када постоји рат који ће несумњиво утицати на економију читаве Европе.

Момировић је рекао да смо на крају корона кризе и можемо да кажемо да је Србија најбоље прошла у Европи, сачували смо економску и монетарну стабилност, радна места, компаније, огромне инвестиције у капиталне пројекте и повећали их.

Момировић је подсетио да су неких ранијих година када је учествовао на Бизнис форуму главне теме биле превелика јавна потрошња, незапосленост, нестабилна монетарна и фискална стабилност, а да то више није случај захваљујући доброј економско политици Влада Србије.

Момировић је додао да је важно јединство изграђено унутар земље, али и регионално, које ће наставити да јача и кроз иницијативу Отворени Балкан.

Момировић је подсетио да је у Србији у току "ренесанса инвестиција" у железничку инфраструктуру, те да ће за неколико дана два највећа града у Србији која генеришу више од 65 одсто домаћег БДП-а бити повезана инфраструктуром каква не постоји на Балкану.

"Биће то велики искорак какав нисмо видели више од 60 година и то ће донети промену, морамо да наставимо и повезујемо земљу са регионом да активирамо цео економски потенцијал да се повежемо и са луком Бар", навео је Момировић.

Момировић је говорио и о Националном стадиону, јер се то наметнуло као тема на панелу и навео да тај пројекат као и бројни еколошки у које се улажу стотине милиона нису добро промовисани.

Момировић је нагласио да је сама изградња стадиона секундарни део пројекта, а да је циљ активирање великог инфраструктурног пројекта од новобеоградских блокова до аеродрома како би се отвориле нове позиције за инвеститоре.

"Инвестиције у инфраструктуру су приоритет и предуслов за развој и тиме држава мора да се бави", поручио је Момировић и додао да је важно да се настави актуелна политика, велике инвестиције, стабилност, интеграција и повезивање региона, а ту су кључни аутопутеви које градимо и ка комшијама.

 

 

 

Извор: Танјуг