Вести

МИХАЈЛОВИЋ: СРБИЈА ИМА НАЈБОЉИ ИНВЕСТИЦИОНИ АМБИЈЕНТ

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је са Османом Кајом, генералним директором турске компаније „Козува груп“, и Хамијем Аксојем, амбасадором Турске у Србији, о потенцијалним инвестицијама у нове капацитете који користе ОИЕ, сарадњи у реализацији пројеката изградње енергетске инфраструктуре и могућностима за пословање ове и других турских компанија у Србији.

„Улагање у нове капацитете који користе обновљиве изворе убрзаће обезбеђивање дугорочне енергетске стабилности и независности, што је наш циљ. Потребне су нам нове инвестиције, јер више од три деценије нисмо изградили ниједан електроенергетски капацитет, а на почетку смо енергетске транзиције и неопходна су нам брза и ефикасна улагања. Простор за инвестиције у овој области је велики и желимо да видимо најбоље светске компаније у Србији. Обновљиви извори енергије су будућност, посебно када говоримо о великим хидроелектранама, ветро и соларним електранама. Створили смо основу за инвестиције, донели смо нови законодавни оквир, нарочито је Закон о ОИЕ додатно унапредио инвестициони амбијент. У стратегији развоја енергетике и националном интегрисаном плану за климу и енергетику, документима који ће одредити правац којим ће енергетски сектор ићи у наредним деценијама, велики део заузимају управо обновљиви извори. Радимо на томе да значајно повећамо количину енергије коју добијамо из обновљивих извора и да обезбедимо одрживо коришћење свих ресурса“, рекла је Михајловић. 

Михајловић је нагласила да Србија има најбољи инвестициони амбијент, а енергетска инфраструктура је област у којој ће се највише улагати у будућем периоду, и додала да су пројекти у сектору енергетике и рударства вредни више од 30 милијарди евра, од чега је највећи део за ОИЕ.

„Имали смо одличну сарадњу са турским компанијама и у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и нема разлога да такву сарадњу не остваримо и у ресору енергетике. С обзиром на стратешко партнерство две земље и одличне односе на председничком нивоу, постоји простор да додатно унапредимо односе и у енергетском сектору“, рекла је Михајловић. 

 

 

 

Извор: Танјуг