Вести

Михајловић: Од марта грађевинске дозволе за 28 дана

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре најављује које ће мере Владе Србије и њеног министарства подићи српску грађевину на виши ниво, јер тренутно грађевинска индустрија учествује у БДП са свега четири процента, што је мање и од појединих земаља у региону.

Потпредседник Владе Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић у интервјуу за Телеграф открива планове њеног ресора, како и на који начин ће се подићи на здраве ноге грађевина у Србији и на који начин ће донешени подзаконски акти, а у склопу Закона о планирању и изградњи у тој намери допринети.

Подсетимо Измене и допуне Закона о планирању и изградњи усвојене су 8. децембра 2014. године, а рок за усвајање подзаконских аката био је 15. фебруар. Да ли је све урађено, као што је најављивано и како ће овај правни акт помоћи српској грађевини разговарали смо са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић.

 

* Навршио се законски рок за доношење подзаконских аката на Закон о планирању, да ли је све прошло у планираним оквирима, тачније да ли су испоштовани сви рокови?

– Како смо и најавили, сва подзаконска акта усвојена су у предвиђеном року, до 15. фебруара. Овај закон је пример успешног партнерства између државе, међународних и невладиних организација, као што су УСАИД и НАЛЕД, и локалних самоуправа. Заједно смо радили на његовој припреми, а спроведена је комплетна јавна расправа и сада ту сарадњу настављамо и у имплементацији, припремајући градове и општине да примењују закон на терену. Овај закон је пример да је могуће направити ефикасну сарадњу државе са локалним самоуправама.

 

* Када ће коначно заживети Закон, па да кажемо да се у Србији грађевинске дозволе добијају за 28 дана и да је то стална пракса?

– Неке општине већ сада издају дозволе за пет или десет дана, а циљ је да од 1. марта све локалне самоуправе буду спремне да примењују закон и подзаконска акта. Тим Министарства заједно са Сталном конференцијом градова и општина, представницима НАЛЕД-а и УСАИД-а већ неколико недеља ради на едукацији људи из локалних самоуправа, како би од 1. марта били спремни да у потпуности примењују закон. Наравно да је могуће да буде негде и тешкоћа, јер није лако одједном променити начин и стил рада, ма колико то било законом прописано. Међутим, нећемо пустити да општине буду саме у том послу, већ смо ту да заједно радимо.

 

* Докле се стигло са израдом електронског издавања грађевинске дозволе?

– Издавање дозвола за мање од месец дана и обједињена процедура јесте први корак ка електронској дозволи, која ће бити издавана до краја године.

 

* Да ли ће се коначно сва документација за градњу моћи извадити на само једном шалтеру?

– Поступак прибављања документације за градњу ће се спроводити у обједињеној процедури, што значи да ће на једном месту моћи да се заврши све – од добијања локацијских услова до издавања употребне дозволе. За разлику од ранијег периода, кад су инвеститори обијали прагове државних институција прикупљајући потврде и документацију, сада ће држава преузети на себе тај посао како би олакшала инвеститорима. Са новим законом, очекујем да Србија напредује за најмање 50 места на "Doing business" листи Светске банке.

 

* Шта је са питањем конверзије права коришћења у право својине на грађевинском земљишту, које није регулисано овим законом и када ће оно бити решено?

– Кад смо крајем прошле године доносили закон, желели смо да скраћене процедуре за издавање дозвола заживе одмах, а то не би било могуће да смо чекали да се реши и питање конверзије. Нови закон о конверзији уз накнаду је у припреми. Кад локалне самоуправе доставе податке о имовини а нарочито грађевинском земљишту, који су од њих тражени, на основу тих података, као и података Агенције за реституцију, биће урађена економска анализа и у зависности од резултата биће предложено решење које мора бити одрживо и повољно за државу.

 

* Шта ће целокупни Закон о планирању и изградњи значити за грађевинску индустрију у Србији?

– Задатак свих нас, Владе, грађевинских компанија, градова и општина, је да учинимо све да повећамо учешће грађевинске индустрије у БДП-у, односно да створимо услове да грађевинарство оживи. Закон о планирању и изградњи је, заједно са белим и црним листама које смо представили крајем прошле године, предуслов за оживљавање грађевинске индустрије у Србији. Са краћим и једноставнијим процедурама издавања дозвола, уређеним тржиштем и ефикаснијом реализацијом пројеката, здрави део грађевинске оперативе моћи ће да стане на ноге и држава ће их у томе подржати. Тренутно, грађевинска индустрија учествује у БДП са свега четири процента, што је мање и од појединих земаља у региону.

 

* Какву ће надлежност имати општине и локалне самоуправе у издавању грађевинских дозвола?

– Локалне самоуправе ће имати кључну улогу у примени закона, с обзиром да, према надлежности, управо они издају највећи број грађевинских дозвола. Општине неће имати материјалних издатака за увођење е-управе, јер је планирано да Министарство испоручи софтвер свим општинама, а њихови запослени имаће током целе године обуке за примену обједињене процедуре и издавање дозвола. Општине ће се практично такмичити између себе, јер инвеститори неће ићи у локалне самоуправе које су остале троме у издавању дозвола, већ ће ићи тамо где не само да се примењује обједињена процедура, већ се и ради боље од просека.

 

Извор: Телеграф / Д. Злојутро