Вести

МИХАЈЛОВИЋ: НОВА ВЛАДА МОРА БИТИ ПРОЕВРОПСКА И СНАЖНА

Чланица Председништва Српске напредне странке, потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је да многи лицитирају с датумима и временом формирања владе, заборављајући да прво мора да се заврши изборни процес, након чега следи конституисање парламента и разговори о формирању владе. У интервјуу за "Политику" истиче да од тога кад ћемо добити нову владу, много је важније каква ће она бити.

"Верујем да нова влада мора бити проевропска, снажнија и далеко квалитетнија од садашње, чији ће чланови и чланице имати ауторитет створен образовањем и резултатима, а не функцијом и који ће на најбољи начин представљати нашу земљу и борити се за њу. Што се тиче спекулација у медијима, медији који ме сад кандидују за неке позиције исти су они који су ме претходно смењивали, тако да се на то одавно не обазирем, већ радим свој посао. За мене, а верујем и сваког ко је одговоран, бити чланица владе је и част, али и обавеза, и најмање је функција, колико је енергија и жеља да урадим највише што могу за своју државу и народ", рекла је Михајловић.

* С ким ће Српска напредна странка ићи у коалицију?

- Велика подршка коју су грађани дали СНС-у значи да ће, као и до сада, СНС имати највећу одговорност за управљање државом. У складу с тим, треба да бирамо и партнере који деле нашу визију и спремни су да преузму одговорност, а не да учешће у влади схвате као награду. Не заборавимо да су у кампањи за последње изборе многе странке, па и наши партнери у влади говорили ствари које су супротне ставовима који смо као држава заузели према украјинској кризи. Србија се врло јасно определила у односу на напад Русије на Украјину гласањeм за резолуцију у УН, а у Београду смо имали политичаре на скуповима на којима су истицани симболи који се широм света препознају као агресорски и који немају никакве везе с обележавањем Дана победе над фашизмом. Ако знамо колики су притисци на председника Србије и колико ће изазова имати пред собом нова влада, онда треба да будемо отворени и да видимо ко може да у времену испред нас владу учини јачом, а не слабијом, и у политичком смислу, али и по квалитету кадровских решења. Да видимо ко од партнера има снагу да поштује одлуке и не ради иза леђа сопственој влади и народу. За такво понашање више нема толеранције.

* Да ли бисте увели санкције Русији и зашто?

- Као што ништа није било исто после рушења Берлинског зида, тако данас ништа више није исто као пре напада Русије на Украјину. Стварају се нови геополитички и геоекономски блокови и Србија не сме да пропусти ову прилику да нађе своје место у новом свету, као што смо пропустили у време пада комунизма. Влада Србије, чија сам чланица, усвојила је став у вези с кризом у Украјини. А то је да поштујемо територијални интегритет и суверeнитет Украјине, као што смо неколико пута гласањем у међународним организацијама осудили напад Русије на Украјину. Политика наше владе је пуноправно чланство у ЕУ и то је мисија у коју истински верујем и немам ни трунку дилеме да Србија треба да уради апсолутно све што треба да би тај циљ био испуњен. То је у најбољем интересу грађана и грађанки земље. То је наш пут. Тешко да можемо да утичемо на догађаје у свету, али узимајући наше интересе као примарне, а то је чланство у ЕУ, заузимамо и став. Ми, такође, нисмо острво да можемо да се игнорантски односимо према путу којим идемо, јер управо ми одлично знамо како изгледа живети у земљи која је изолована. Верујем да нико не жели да наша земља иде тим путем, јер знамо куда тај пут води. Извесније је да ће Србија бити земља која се развија и у којој ће наши грађани желети да живе уколико будемо тражили савезнике у свету и учествовали у светским процесима, уместо да сами себе изолујемо. То се сада јасно види у енергетици, где су нам потребни нови снабдевачи гасом ако желимо да будемо енергетски безбедни, као и много одлучније спровођење енергетске транзиције, али ће бити све видљивије и у другим областима, где ће много тога у наредном периоду изгледати другачије него пре фебруара 2022. године.

* Какво ће бити грејање током зиме?

- Очигледно је да ћемо последице кризе изазване ратом у Украјини осећати још дуго. Све државе у Европи ће због тога имати проблема, и ми се већ сада припремамо за наредну зиму. Додатно на све то имамо тешку ситуацију у ЕПС-у, насталу као резултат дезинвестирања дуги низ година, небриге о стању копова и производње, због чега и данас кад је већ скоро лето увозимо електричну енергију. Стање унутар ЕПС-а, ма колико то желели, не може да се реши преко ноћи, већ онако како пре свега струка каже, а за то је потребно време. Верујем ипак да ћемо с новим директором и руководством ЕПС-а зиму дочекати спремнији и да се више никада неће поновити оно што смо имали прошле зиме, да директор најважнијег јавног предузећа за енергетску стабилност земље убеђује цео државни врх да су спремни за зиму, а да недуго после тога систем буде пред колапсом. Оно што нам не иде у прилог то су проблеми који постоје на глобалном нивоу и због тога морамо на све начине бити уз ЕПС како би из кризе ЕПС изашао на ногама, а не на коленима. У том смислу, важно је да имамо и цену електричне енергије која је одржива и за ЕПС, и за привреду и за грађане, али да, с друге стране, у ЕПС-у коначно имамо јасан план инвестиција и у одржавање и у развој, јер Србија више од 30 година није изградила ниједну нову електрану. Сваки дан чекања значи већи ризик од нестабилности и зато се залажем за убрзање инвестиција, пре свега у изградњу реверзибилних хидроелектрана од Ђердапа 3 до Бистрице, али и у сектору обновљивих извора енергије.

 

 

 

Извор: Политика