Вести

МИХАЈЛОВИЋ: ИЗГРАДИЛИ СМО 320 КМ АУТО-ПУТЕВА ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНЕ

„Србија је у претходне четири године изградила 320 километара нових ауто-путева и све је урађено по највишим европским и светским стандардима и нема ниједног метра пута да га се постидимо. Завршетком комплетног Коридора 10 вратили смо Србију на транзитну мапу Европе, јер ми јесмо најкраћа рута између истока и запада“, изјавила је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

Михајловић је изјавила да Србија има више километара ауто-пута од земаља у региону, Бугарске и Румуније, а да ће ускоро стићи и Хрватску, те да је захваљујући стабилном буџету наша земља спремна за нове инвестиције.

„Србија, у поређењу са регионом, има најстабилнији буџет и прва је земља по приливу директних страних инвестиција. Ово је изузетно важно за наш даљи развој, јер се инфраструктурни пројекти реализују на дужи рок, а захваљујући политичкој и финансијској стабилности, Влада Србије може да пружи гаранције за све нове инвестиције. Определили смо се за то, јер су нам бољи живот грађана и виши животни стандард водиље“, рекла је Михајловић.

Михајловић је додала и да су бивше власти затварале транспортну Србију, те да је саобраћај ишао преко Коридора 4, тј. Бугарске и Румуније, а да је Србија данас незаобилазна рута.

„Завршетком Коридора 10, историјског пројекта, на који се чекало 40 година, вратили смо саобраћај кроз нашу земљу. До краја године очекујемо да 60 милиона возила прође кроз Србију, што је велики напредак у односу на 2014, када је 34 милиона возила било на нашим путевима“, рекла је Михајловић.

 

„Мали Шенген“ за бољи и квалитетнији живот грађана

„“Мали Шенген“ је одлична иницијатива која значи економско повезивање и бољи живот за наше грађане, што је, верујем, у интересу свих земаља у региону“, изјавила је Михајловић.

Михајловић је истакла да је „мали Шенген“ питање економије и да је интерес Србије да буде конкурентнија, да се обезбеди бржи проток на граничним прелазима и да грађани могу да прелазе у друге државе са личном картом.

„Важно је да обезбедимо бржи проток и људи и робе, то је добро за наш економски развој и привредну конкурентност. Наш циљ је да људи живе боље и квалитетније, да имају виши животни стандард и да остају да живе на овим просторима“, изјавила је Михајловић.

Михајловић је додала да велики проблем представљају дуга чекања на граничним прелазима, а да је то посебно изражено са земљама које су чланице Европске уније и да ће Србија урадити све са своје стране да царина и полиција буду ефикасније и брже, међутим, проблем су друге земље.

 

Србија је прва у региону приступила иницијативи „Појас и пут“ и Кина то поштује

„Данас се сви отимају за кинеске инвестиције, а Србија је прва земља у југоисточној Европи која је са НР Кином потписала Меморандум о учешћу у глобалном пројекту „Појас и пут“ и НР Кина то поштује“, изјавила је Михајловић.

Михајловић је истакла да нема разлога да се Србија одрекне кинеских инвестиција нити кинеских партнера на бројним пројектима које реализује.

„Зашто бисмо се ми одрекли кинеских партнера у Железари Смедерево, РТБ-у Бор, изградњи ауто-пута „Милош Велики“, који смо заједно градили, или нових пројеката које реализујемо. То је економски исплативо и Србија ништа не губи. При томе, НР Кина има добре односе са ЕУ, посебно у финансијском и банкарском сектору, тако да критике упућене земљама које нису чланице ЕУ не наилазе на плодно тле“, рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да је велика ствар што је Србија успела да се сачува, да буде стабилна и јака и обезбеди сарадњу и добре односе са свима.

„Наш интерес је да радимо са свима – и са Кинезима, Русима, Азербејџанцима, Турцима, Американцима и Европљанима. Озбиљан рад смо уложили у то да изградимо добре односе са свима, и председник Републике Александар Вучић и Влада Србије. А ја, као члан Владе, ту сам да све што је добро за нашу земљу и реализујем“, закључила је Михајловић.

 

Нема толеранције брзине када су животи људи у питању

„Безбедност у саобраћају је на првом месту и када су у питању животи људи, никакве толеранције у брзини вожње нису прихватљиве“, изјавила је Михајловић.

Михајловић је подсетила да је Влада Србије изменила законе и дозволила да се максимална брзина са 120 повећа на 130 километара на сат, узимајући у обзир чињеницу да се Коридор 10 завршавао.

„Иако разумем људе да желе да возе већом брзином, када виде какве ауто-путеве имамо, Министарство унутрашњих послова је то које процењује колико, где и како може да се вози. Ако МУП каже да може да се вози брже од 130 км на сат, ја сам за то да се промени закон, зна се шта је закон, да се поштује или да се мења, али да полиција толерише брзину, то није прихватљиво“, рекла је Михајловић.

Михајловић је овом приликом упутила позив свима да поштују прописе и указала на то да Србија бележи мањи број страдалих и погинулих у односу на пре четири године, и то за 40 одсто.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи