Вести

Михајловић: Градски и парламентарни у исто време

Припремићемо тим од четворо људи окупљених око кандидата за градоначелника. Истовремено одржавање београдских и парламентарних избора је најрационалнија опција
 
 БЕОГРАД - Још има времена.
- Ко ће бити партнер СНС у некој наредној влади ако буде било ванредних парламентарних избора, о томе сада никако не би могло да се говори. Видећемо после првих избора - рекла је у интервјуу за Курир министарка енергетике Зорана Михајловић.
 
Да ли је СПС заслужила нову сарадњу са СНС после евентуалних ванредних избора?
- Ова влада направила је неколико важних политичких корака, попут преговора са ЕУ, а то је велика ствар иако се швата као нешто сасвим природно. Али није било лако ни отворити преговоре, нити постићи Бриселски споразум. Чекају нас економски проблеми, а ту није направљен искорак. Ту не можемо да одуговлачимо, ти резови морају да се учине много брже.
 
Ако су ванредни парламентарни избори на видику, онда је из финансијских разлога свакако боље да се одрже у исто време са локалним изборима у Београду?
- Уколико говоримо о финансијским разлозима и времену које треба да се потроши кад се уђе у кампању, свакако да је одржавање избора у истом дану најрационалнија ствар.
 
Ко би све могао да буде кандидат за градоначелника Београда испред СНС?
- То ћемо да видимо, не могу сада да кажем имена. Изаћи ћемо са кандидатом и тимом. То неће бити име само једног човека, него најмање четворо људи, који ће поред нашег кандидата представљати тим за Београд. То мора да буде неко са искуством, неко ко је стручан и образован, ко познаје проблеме Београда. Тренутно, приоритет СНС, кад је реч о Београду, јесте само функционисање привременог већа.
 
Који је министар најлошије радио у 2013. години?
- Не знам који ће то министар рећи за другог министра да је лоше радио. Да ли је неко радио више или мање ефикасно, то показују резултати. Дакле, у сваком ресору можемо да видимо шта је конкретно урађено, шта је пројектовано, а шта је реализовано.
 
Било је доста полемика по питању министра Бачевића, а помињало се и да је он тај који ради против Владе?
- Немам коментар за министра Бачевића. Никад у јавности нисам реаговала на све што се дешава у том министарству. У његовом ресору налази се рудна рента. Заиста мислим да је о томе морало више да се разговара. У његовом ресору је и никл, мислим да на томе мора много више да се ради и да се објасни колико то јесте или није штетно за животну средину. У његовом ресору наводно се налази канал „Морава“ и тако даље. 
 
Озбиљно је питање да ли је то само сан. Ја бих рекла да јесте, без обзира на студију изводљивости, која је направљена. Увек је све изводљиво када имате много новца, али је питање колико је то ефикасно. Не мешам се у туђи ресор и нисам реаговала. Умешала сам се само кад је било речи о Јужном току јер ова влада и ја никад нисмо били против Јужног тока. Али да желим да се искористи што више за Србију - желим.
 
У СНС је у последње време било бурно због Цвијана и Антића.
- Одавно сам сматрала да Цвијан не треба да буде члан Председништва СНС уколико излази и говори против своје странке и свог председника. Као и у породици, сваки проблем који имамо решава се прво унутар породице. Ако не може, онда идемо даље. Што се тиче Антића, он више није члан СНС. Речено је да је на председнику државе да одлучи да ли ће остати његов саветник. Ако је Томислав Николић отац СНС, онда је моје питање да ли Антић треба да остане саветник када директно напада странку коју је он створио.
 
Сложени односи
ЗБОГ ВУЧИЋЕВИХ И НИКОЛИЋЕВИХ САРАДНИКА СТИЧЕ СЕ УТИСАК ДА ИМА ПРОБЛЕМА
 
У медијима се спекулисало о наводном сукобу Николића и Вучића. Због чега су потегнуте те приче?
- Они су о том односу много пута говорили. Људи који су поред њих то онда искористе. Управо због оних који су и поред једног и поред другог стекне се утисак о проблемима у њиховом односу. Они сами најбоље знају у каквим су односима, и то у медијима објашњавају.
 
Изборни резултати
ДРАГО МИ ЈЕ ЗБОГ РАСИМА
 
Расим Љајић је на Вождовцу остварио добар резултат. Да ли то већ сада значи нешто за састав следеће владе?
- Мени је драго због тога јер је то странка која годинама има јасне ставове и критеријуме и у њој ништа не искаче из оквира. Људи су то препознали, а ми с њим лепо сарађујемо.
 
 
Аутор: Невена Станојловић
Интервју за Курир