Вести

МИХАЈЛОВИЋ: AУТО-ПУТЕВИ КОЈЕ ГРАДИМО ВАЖНИ СУ ДА БИ ЉУДИ ОСТАЛИ ДА ЖИВЕ У СРБИЈИ

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да је завршетак комплетног источног крака Коридора 10 важaн због свих грађана источне Србије, да би људи остали ту да живе и да би се отварале нове  фабрике.

"Завршили смо овај велики пројекат и данас нема ниједног метра на Коридору 10 а да то није ауто-пут. Од Београда до границе с Бугарском стизаће се за око три сата, безбедније него пре, јер ауто-пут заобилази Сићевачку клисуру", рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе рекла је да је сваки пут који се изгради, од најважнијих, ауто-путева, до локалних, важан да би људи живели боље и да би видели своју будућност у Србији. 

Михајловић је нагласила да се о Коридору 10 причало 30 година, али тек 2014. су почели озбиљни радови и на источном краку и у Грделичкој клисури, и почели смо да отварамо деонице. "До 2012. Србија је била затворена у транспортном смислу, и то је био резултат Тадићеве власти и рада Велимира Илића и Милутина Мркоњића. Од 2012. до 2014. плаћали смо дугове, завршавали експропријацију и преправљали пројекте да бисмо од 2014. почели да завршавамо Коридор 10 и да отварамо деоницу по деоницу", објаснила је Михајловићева.

Михајловић је рекла да Србија данас има укупно 950 километара ауто-пута, што је у региону мање само од Хрватске, а више од Бугарске, Румуније, Албаније, Македоније, Црне Горе и Босне и Херцеговине. "Србија је за 120 километара краћа транзитна рута од руте преко Румуније и Бугарске, и нама се сада тај транзитни саобраћај враћа, и за неколико година повећан је број возила на ауто-путевима са 34 милиона на скоро 60 милиона, колико ће бити ове године", навела је Михајловићева.

Михајловић је истакла да ће 19. децембра бити пуштена у саобраћај деоница Сурчин-Обреновац, као и да ће се градити пет нових ауто-путева. "Деоница Прељина-Пожега биће завршена до краја 2021, почетка 2022. године, почели су радови и на деоници Сремска Рача - Кузмин, а 19. новембра потписаћемо с азербејџанским "Азвиртом" комерцијални уговор за ауто-пут и брзу саобраћајницу Рума-Шабац-Лозница. Такође, ускоро очекујемо да почнемо радове и на Моравском коридору, а наредне године и на деоници од Ниша до Плочника", навела је Михајловићева.

Србија показала да је земља која се повезује са Eвропом и гледа у будућност

Михајловић je рекла да је завршетком Коридора 10 Србија показала да је земља која се повезује са регионом и Европом, која гледа у будућност и тежи убрзаном развоју.

"Будућност Србије је у повезивању, а завршетком Коридора 10 показали смо да смо земља која је способна да реализује велике пројекте који нам омогућавају да будемо оно што јесмо по нашем положају у региону, а то је незаобилазни транзитни коридор. Србија је привржена миру, сарадњи и повезивању са регионом и Европом и добрим односима са нашим суседима и завршетком овог ауто-пута то и показујемо", рекла је Михајловићева.

Михајловић је подсетила да се комплетан источни крак Коридора 10 пушта у  саобраћај уочи великог празника Дана примирја у Првом светском рату, у којем је Србија претрпела огромне губитке, пре свега у људству.

Према речима потпредседнице Владе, завршетак Коридора 10 био је "испит генерације, да ли је способна за велике ствари и да је тај испит успешно положен".

Оно о чему су многи сањали, што се чекало више од 30 година, завршили су председник Србије Александар Вучић, ова Влада Србије и Министарство које водим.  "Хвала свим нашим радницима без којих не бисмо имали овај ауто-пут, хвала компанијама, велика захвалност "Коридорима Србије", који су успешно водили овај пројекат, као и свим нашим партнерима, и верујем да смо сви поносни на оно што је урађено и што остављамо грађанима Србије. Мисија Коридор 10 је завршена, али настављамо са новим пројектима и новим ауто-путевима који ће од Србије учинити земљу која је развијенија и боље повезана са суседима", навела је Михајловићева.

Михајловићева је заједно са председником Србије Александром Вучићем и председником Владе Бугарске Бојком Борисовим, премијерком и члановима Владе Србије, чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком и другим високим званицама, као и представницима извођача, радницима и грађанима, присуствовала свечаности поводом пуштања у саобраћај последњих деоница на источном краку од Просека до Црвене Реке.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк