Вести

Мастер план за пројекат „Београд на води“ представљен у Дубаију

Мастер план за пројекат „Београд на води“ представљен је данас у Дубаију, а први потпредседник Владе Србије Александар Вучић, који је присуствовао презентацији, оценио је да "овај пројекат значи ново рођење Србије".
 
На представљању Мастер плана истовремено су представљена и идејна решења за Кулу Београд и тржни центар.
 
"Фирма „Еагле Хиллс“, која ће градити „Београд на води“, расписала је конкурс за архитектонска решења за два објекта - Кулу Београд и тржни центар.
 
Како се у саопштењу прес службе Владе Србије наводи, на конкурсу су учествовале најпознатије фирме у свету, а међу њима и она која је дала архитектонско решење за зграду Бурџ Калифа "СОМ" и која је у целом свету позната по изградњи кула и лендмарк зграда.
 
"Укупна површина „Београда на води“, укључујући стамбени и пословни простор, износиће 1.850.000 метара квадратних. Дужина булевара износиће 1,8 км, а ширина 40 метара. Градиће се у три велике фазе, а прва у пет етапа" наводи се у саопштењу.
 
Како је на презентацији истакнуто четири највеће светске компаније већ су доставиле осам предлога за Кулу Београд, од којих су четири ушла у ужи круг, док су за тржни центар у ужи избор ушле две понуде.
 
Вучић је након састанка, обраћајући се новинарима, рекао да ће у изградњу пројекта „Београд на води“ бити укључене фирме и архитекте из Београда и да ће око 20.000 људи бити запослено.
 
"Београд ће постати регионални центар. Бићемо земља која привлачи највећи број туриста и инвеститора у региону", истакао је Вучић.
 
Први потпредседник владе је истакао и да је потребна политичка и економска стабилност неопходна за привлачење страних инвестиција и да је Србија земља у којој су ти услови испуњени.
 
"Овај пројекат значи ново рођење Србије", истакао је Вучић.
 
"Један од најзначајнијих објеката „Београда на води“, Кула Београд, биће завршена до 2017. године“, изјавио је Мухамед Алабар.
 
"Ми градимо широм света и фокусирани смо на начин живота становника земље у којој радимо. Ми ћемо изградити нешто чиме ће се Србија поносити" рекао је Алабар.
 
Како се у саопштењу наводи, Вучић борави у Абу Дабију, одакле је на кратко дошао у Дубаи на презентацију Мастер плана и у току дана састаће се са шеиком Мухамедом бин Заједом у Абу Дабију, где ће разговарати о кредиту УАЕ Србији.