Вести

Марковић: Спречићемо нелегалану продају пиротехничких средстава

Инспектори Секретаријата за инспекцијске послове започели су данас на укупно 12 локација у граду акцију сталне контроле нелегалне продаје пиротехничких средстава. Акције које су почеле средином децембра додатно су интензивиране и биће свакодневне због близине новогодишњих и божићних празника. Поред градских инспектора и комуналних полицајаца, у акцији на Цветковој пијаци су били и Александар Марковић, члан Градског већа, Загорка Панић, градска секретарка за инспекцијске послове, и Небојша Томић, помоћник градског секретара.

Александар Марковић, члан Градског већа, најавио је да ће контрола у наредним данима бити ригорозна и апеловао на суграђане да не купују пиротехничка средства од неовлашћених лица.

"Безбедност наших суграђана нам је на првом месту и учинићемо све да спречимо овакав, нелегалан вид продаје пиротехничких средстава на пијацама и по градским улицама. У највећој опасности од оваквих средстава су деца, и нелегални продавци морају бити свесни да ће акције у наредним данима бити врло честе и ригорозне, те да смо и ми, као градски функционери, спремни да излазимо на терен са комуналном полицијом и градским инспекторима. Апелујемо и на родитеље да обрате већу пажњу и посаветују децу о свим опасностима од коришћења петарди и сличних средстава, а уколико то ипак желе, пиротехничка средства се могу купити само у овлашћеним радњама које су у стању да гарантују сигурност при, наравно, правилној употреби и уз надзор одраслих. Наш циљ није казна као сврха самој себи, већ, пре свега, очување безбедности најмлађих суграђана. Они највише користе пиротехничка средства као вид забаве, а да при том врло често нису свесни стварне опасности коју ова „игра” собом носи", казао је Александар Марковић.

Загорка Панић, градска секретарка за инспекцијске послове, нагласила је да ће се у склопу акције истовремено обављати и контрола комуналног реда, нарочито нелегалне продаје прехрамбених производа и апеловала на суграђане да њиховом куповином не угрожавају здравље.

Током дана, акција је спроведена на општинама Палилула, Звездара, Вождовац, Сурчин, Савски венац, Раковица и Земун, а у наредним данима градски инспектори најавили су контролу и у свим деловима града и на локацијама које су познате по нелегалној продаји пиротехничких средстава.

 

Извор: Беоинфо