Вести

МАЛИ: ЗНАЧАЈНО ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ

Синиша Мали је на функцију градоначелника Београда дошао у тренутку када је Град био на ивици банкрота и када је градска каса била у потпуности празна. Затекао је рекордно висок дефицит и дуг од 1,2 милијарде евра. Са друге стране, када је дошао на место министра финансија затекао је стабилне републичке финансије, спроведену фискалну консолидацију, унапређено пословно окружење, започето реструктурирање привреде...

На питање колико има сличности функција министра финансија са функцијом градоначелника Београда, Синиша Мали одговара да су га различите врсте изазова затекле на месту градоначелника и на месту министра финансија, али да им је заједнички циљ - бољи квалитет живота грађана, за шта је радио сваког дана као градоначелник Београда, а за шта ће радити и даље.

* Какво је тренутно стање у српским финансијама?

- У претходних неколико година, Влада Србије, на челу са тадашњим премијером Александром Вучићем, спровела је потпуну финансијску стабилизацију. На крају маја ове године у буџету смо имали суфицит од 8,8 милијарди динара на годишњем нивоу. То је за 46,5 милијарди динара боље од буџетског плана, с обзиром на то да је за овај период планиран дефицит од 37,7 милијарди динара, односно око 320 милиона евра. Укупна економска активност налази се у фази експанзије и у првом кварталу ове године забележен је раст од 4,6 одсто, што је највећи међугодишњи раст од избијања кризе. Инфлација је ниска и стабилна четири године заредом. Све ово су показатељи опоравка наше економије, која бележи раст уз повећање инвестиција и запошљавања. Најважније је да све позитивне промене у српским финансијама осећају грађани Србије. Животни стандард грађана се из месеца у месец побољшава, а како наша економија буде даље јачала, тако ће даље расти и њихов животни стандард.

* Који су највећи изазови са којима ћете се ухватити у коштац током мандата?

- Најтеже одлуке су иза нас и следи нам одржавање макрофискалне стабилности  и убрзан и одржив раст привреде. Свакако је један од највећих изазова да се пронађу нови извори раста, где првенствено мислим на ИТ сектор, који има огроман потенцијал који морамо да искористимо. Очекује нас и реформа јавног сектора и јавних предузећа. Наравно, ту је и наставак сарадње са ММФ-ом, са којим смо постигли договор о новом програму под називом „The Policy Coordination Instrument”, који ће трајати две и по године. Приоритет нам је и повећање јавних инвестиција које ће довести до раста БДП-а. Са ММФ-ом разговарали смо и о пакету стимулативних мера које могу да се спроведу од следеће године, са циљем побољшања пословног окружења, инвестиционе климе и конкурентности привреде. У том смислу размишљамо о смањењу неких пореза, доприноса и парафискалних намета.

* Колико сте задовољни резултатом разговора са шефом мисије ММФ-а Џејмсом Руфом о могућности повећања плата у јавном сектору?

- Са Мисијом ММФ-а имали смо интензивне разговоре и задовољан сам како су протекли. Једна од тема свакако је било и повећање плата. Постоји простор за повећање плата у јавном сектору, а иако је још рано говорити о конкретним цифрама, извесно је да је реч о значајном повећању.

 

 

Бензин је скупљи у 26 европских земаља

* Како објашњавате то што су се Ђилас, Јеремић, Јанковић, Обрадовић и њихови пулени подигли да праве хаос по улицама, а што ни реч нису рекли када је Борис Тадић 2009. године, као председник Србије, потписао повећање акциза на гориво?

- Ђилас, Јанковић, Јеремић и Обрадовић једино што знају јесте да праве хаос. Немају подршку грађана, немају политику за коју се залажу, немају ништа да понуде осим мржње и лажи. Изгледа да су заборавили да су годинама уништавали ову земљу и пљачкали грађане, и да је управо Борис Тадић, када је био председник Србије, потписао повећање акциза на гориво за чак 54 одсто. То су заборавили, али грађани нису, што су јасно показали на изборима. Измишљају да је цена бензина у Србији највиша у Европи, што је апсолутна лаж. Чак 26 европских земаља има вишу цену бензина од Србије. Али они то не говоре, него манипулишу и желе да направе хаос у Србији, јер је то једино што знају да раде.

 

 

 

извор: СНС информатор