Вести

МАЛИ: УБРЗАНИ РАЗВОЈ СЛОБОДНИХ ЗОНА, ПОКРЕЋУ ПРИВРЕДУ И ИНВЕСТИЦИЈЕ

Министар финансија Синиша Мали присуствовао је данас отварању царинског терминала у Слободној зони Суботица. Изградњу модерног објекта, вредног 50 милиона динара, у потпуности је финансирала Влада Србије.

Циљ овог терминала је да повећа ефикасност пословања компанија и убрза њихов рад шест великих комапнија које овде раде и запошљавају скоро шест хиљада људи. Више од 15 хиљада возила годишње прође кроз зону и зато смо желели да направимо модеран царински терминал, велики паркинг за путничка и теретна возила и да тако убрзамо рад компанија, како би се одлучиле да додатно уложе у нашој земљи и отвориле нова радна места, нагласио је Мали.

За нас је свако ново радно место веома важно и то не само за Суботицу него и за сва друга околна насеља. Покретањем привреде у једној слободној зони, покрећете привредне активности у целом округу.

Никада мања незапосленост није била, 2010. године у Суботици је била 26 одсто, а сада је мање од једанаест одсто. У потпуности су оправдане наше активности за привлачење инвестиција и отварање нових радних места, јер тако задржавамо и младе да раде и стварају у својој земљи.

Мали је истакао да је суфицит у буџету око 30 милијарди, а раније је био дефицит од 22 милијарде, је за више од 50 милијарди бољи резултат него што је планирано.

То показује оправданост ових активности, јер кроз директан рад са инвеститором доводите до тога да они уложе новац у вашу земљу и отворе нова радна места и на тај начин напуне буџет републике и локланих самоуправа, додао је Мали.

Због значајног раста обима производње компанија које послују у режиму Слободне зоне Суботица у Привредној зони „Мали Бајмок“, као и будућих нових инвеститора, постојеће решење простора Царинског терминала постало је неодговарајуће, те се пре две године, у сарадњи са покрајинском и републичком власти кренуло у реализацију пројекта новог Царинског терминала.

Слободна зона ће изградњом новог Царинског терминала побољшати ниво пословања, убрзати процедуре и постати још сигурнији партнер у пословању.

 

Помажемо Ер Србију јер је значајна за туризам

Ер Србија остварила је прошле године најбољи резултат у историји компаније, имала је добит од 15,7 милиона евра, што показује колико је оправдана одлука да се од ЈАТ Ервејза направи најбрже растућа авио-компанија у региону, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали, оценивши да је Ер Србија данас покретач развоја целокупне српске привреде.

Упитан због чега је влада наставила да финансира Ер Србију, Мали је рекао да Стратегија туризма до 2020. године подразумева подршку активностима, идејама и пројектима који доприносе развоју туризма у нашој земљи, те да је помоћ Ер Србији у складу с'таквим опредељењем.

"Ако погледате Ер Србију, она је покретачки фактор развоја туризма и рекордних бројки од туризма, прошле године имали смо 1,2 милијарде евра", рекао је Мали током обиласка Слободне зоне "Суботица".

Навео је и да аеродром "Никола Тесла" ове године има седам одсто више путника него у исто време прошле године.

"У 2017. години било је 12 одсто више туриста, док подаци из маја ове године показују да је број ноћења увећан за 20 одсто. Део свега тога је Ер Србија", навео је Мали.

Додао је да је та компанија одлуком владе била у обавези да развије северноамеричко тржиште као најважније, а да је од када су кренули летови за Њујорк на тој релацији путовало 150.000 путника.

На питање ко је донео одлуку да се новац из буџета усмери Ер Србији, а с'обзиром да су из Министартсва трговине и туризма рекли да они нису исплатили та средства са њиховог рачуна, Мали је рекао да је одлуку донела Влада Србије и да се она односи на развој туризма који је за нас веома важан.

Упитан да ли ће у складу са Стратегијом држава исплаћивати Ер Србији и наредних седам година, министар је додао да ће се сваке године пратити како се развија стратегија за развој северноамеричког тржишта и како ''напредује'' лет ка Њујорку.

''Цела Стратегија је везана за подршку оним активностима и идејама које доприносе развоју туризма у Србију. Од кључног значаја је с'обзиром на веома мала улагања, а огроман приход који се остварује од тога'', навео је Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг