Вести

МАЛИ: СРБИЈА ЈЕ БРОЈ ЈЕДАН У ЕВРОПИ ПО СТОПИ ПРИВРЕДНОГ РАСТА

Наше јавне финансије су у потпуности стабилне и имамо довољно новца. На рачуну државе у јулу 2012. године имали смо 8,5 милијарди динара, што није било довољно ни да се исплате једномесечне пензије, били смо тада пред банкротом.

Веома се одговорно и домаћински понашамо према државној каси, а да није тако, не бисмо имали резултате које данас постижемо. Србија је у последње две године број један у Европи када је стопа привредног раста у питању и док широм света незапосленост расте, код нас је на силазној путањи, а страни инвеститори долазе несмањеним интензитетом. То није мали успех, већ огроман успех свих грађана Србије, рекао је министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали.

- Дакле, држава терет светске економске кризе није пребацила на грађане и привреду онда када је било најтеже, па неће ни у наредном периоду. Све другачије тврдње су злонамерне и неистините.

* Критике су појединаца и да се помоћ дели због избора у априлу... Имате ли контрааргументе?

- Мој контрааргумент су чињенице. Помоћ државе грађанима и привреди је континуирана и од почетка пандемије смо спровели три пакета помоћи вредна 8,7 милијарди евра, што је око 18 одсто БДП. Са мерама помоћи смо почели чим је наступила пандемија, пре скоро две године, и из месеца у месец смо помагали, како привреду, тако и различите категорије грађана. Па нису ваљда све време били избори? Чак ми је и смешан тај аргумент да се помоћ дели због избора. Али ваљда не могу неки бољи да смисле. Кроз помоћ привреди и грађанима држава им је показала да је ту за њих, да брине о њима и да могу да се ослоне на њу онда када је најтеже. Ја мислим да је то исправно, јер избегли смо најгоре сценарије, нисмо имали затварања фабрика и губитак радних места, нити смањење животног стандарда грађана, као што су имале неке економије које су и јаче од наше.

* Кад смо код државне помоћи, да ли се планира нешто ново?

- Припремамо нову помоћ за младе од 16 до 29 година, који ће поново добити по 100 евра помоћи у динарској противвредности. Млади који су већ добили по 100 евра почетком месеца, њих 1.059.411, по аутоматизму ће поново добити новац, док ће за оне који се тада нису пријавили или су у међувремену стекли услов да добију ову помоћ пријава бити од 16. до 31. маја. Исплате ће почети већ 1. јуна.

 

Због чега га председник зове

Вучић ме буди и у два, три ујутру

* Премијерка је испричала и да ју је председник будио у шест ујутру да пита зашто увозимо малине. Јесте ли били у сличној ситуацији? Колико често? Због чега вас буди?

- Често сам у таквој ситуацији и знам како је премијерки када је председник позове у шест ујутру. Дешавало се да ме позове када сам у другој временској зони, па то буде у два, три ујутру, док сам у дубоком сну. Али навикао сам на то и не смета ми, а срећа па се лако и будим. Председник је апсолутно посвећен напретку и развоју Србије и не гледа колико је сати ако му је потребна нека информација, а посебно када је на терену с грађанима којима треба помоћи. Тако "изненада" ме углавном зове да види да ли имамо довољно новца за пројекте на које му грађани скрену пажњу на лицу места, за локалне путеве, паркове, изградњу комуналне инфраструктуре... Сматрам да је то нормално, јер смо ми овде због грађана и радимо за њих како би квалитет њиховог живота био још бољи.

* Како тачно стоји државна каса? Чујете и ви вероватно поједине економисте који говоре да ситуација са БДП није баш каквом се представља...

- Наше јавне финансије су у потпуности стабилне и имамо довољно новца. На рачуну државе у јулу 2012. године имали смо 8,5 милијарди динара, што није било довољно ни да се исплате једномесечне пензије, а што даље значи да смо били пред банкротом. Данас нам је јавни дуг на нивоу од 51,2 одсто БДП, незапосленост 10,5 одсто, а привредни раст је у прошлој години износио 7,4 одсто. На све то, од почетка пандемије смо за помоћ грађанима и привреди исплатили 8,7 милијарди евра. Критике разноразних назови стручњака се могу свакодневно чути, али то што они говоре је апсолутно незнање и непознавање основа економије. Наш БДП је у апсолутном износу у 2021. години износио око 53 милијарде евра. Са друге стране, 2012. године био је 33,7 милијарди. То значи да смо за непуних 10 година створили скоро 20 милијарди евра додатне вредности. Оно што је важно за ову тему јесте и износ јавног дуга, а његова номинална вредност није једини показатељ да ли је нека земља презадужена или не, већ се мора гледати однос учешћа јавног дуга у БДП-у, а који је код нас на нивоу од 51,2 одсто БДП-а, што је далеко испод 60 одсто колико је прописано Мастрихтом.

* Проблеми у ЕПС значајно су уздрмали домаће енергетско тржиште. Је ли стање дефинитивно стабилизовано?

- У целом свету су уздрмана енергетска тржишта и борба за енергенте се води на све стране, али Србија је успешно одговорила на изазове у сектору енергетике. Истина је да је било проблема, али они су решени. Због доброг пословања ЕПС, који је у прва три квартала 2021. године пословао с добитком од 14 милијарди динара, док су 2020. године имали 12,8 милијарди динара добитка, имали су новца у децембру, када је дошло до проблема да набаве потребне енергенте. Наравно, уколико у било ком тренутку буде потребан додатни новац за набавку струје или гаса, држава је спремна да помогне. Оно што је најважније то је да ће грађани и привреда имати и струју и грејање, и да о томе не треба да брину.

 

О лудим журкама у младости

Загинемо у граду, па после бусом или пешице кући

* Премијерка Брнабић је открила део из живота и признала да је била бунтовна, а правила је и рејв журке. Какви сте ви били у младости? Је л’ било журки?

- Као и сви млади, волео сам да излазим и да се дружим, да загинемо у граду па у повратку негде свратимо да нешто поједемо и онда јутарњим аутобусом или пешице кући. Ја сам био у рок фазону, а свирао сам и у бенду "Нисмо ми Индијанци". Имали смо свирке у "Дадову" и у неким другим клубовима и местима по Београду, тако да су то најчешће били моји изласци. То су била заиста лепа времена која и дан-данас буде прелепе успомене.

* Поменули смо изборе, па је неизбежно питање где себе видите у следећој влади? Спекулације су да сте виђени за премијера...

- Рано је причати о функцијама и предвиђати ко ће бити министри, а ко премијер. Немам ни амбицију, ни жељу да будем премијер, јер ми посао који сада обављам сасвим одговара. Школовао сам се у области економије и финансија, радим тај посао и апсолутно сам му посвећен. Срећан сам што сам добио прилику да знање које сам стекао у последњих 20 година уложим да од Србије направимо боље место за живот и да наше јавне финансије постану у потпуности стабилне, да имамо довољно новца и за нове инфраструктурне пројекте и да помогнемо привреду и грађане онда када је то потребно.

* Да ли ће се заиста састав Владе значајно променити?

- Избори још нису расписани и изборна кампања нам тек предстоји, тако да је рано причати о саставу будуће владе. Хајде да прво видимо резултате избора, па да онда причамо ко ће бити премијер, а ко министри. Уколико Српска напредна странка победи на изборима, понудићемо најбоље људе који ће свим срцем радити и борити се за Србију и за још бољи живот њених грађана.

* Председник Вучић је најавио да после избора неће више бити на челу Српске напредне странке. Хоћете ли га ипак убедити да се не повлачи?

- Сматрам, као и вероватно сви у Српској напредној странци, да Александар Вучић треба да буде на челу странке и после избора. Он је од Српске напредне странке направио јаку политичку партију, која ради у интересу свих грађана Србије. Дакле, надам се да се неће повући са чела странке, а ако буде требало да га убеђујемо да остане, искористићу све своје преговарачке способности, а ја сам веома добар преговарач.

* Опозиција је, рекло би се, уверена да може да добије на београдским изборима. Да ли сматрате да имају шансе?

- Сви ми на изборе излазимо са ониме што смо урадили за грађане и са ониме што још можемо да им понудимо. Грађани све одлично виде и знају ко ради у њиховом, а ко у приватном интересу. Београд је, откад градску власт предводи Српска напредна странка, постао неупоредиво боље место за живот, центар овог дела Европе, атрактивна туристичка и инвестициона дестинација, град кранова и дизалица, како сам волео да кажем када сам био градоначелник Београда. У Београду се данас гради метро, пројекат "Београд на води" увелико напредује, гради се нова аутобуска станица, Прокоп је стављен у функцију после деценија чекања, почиње изградња националног стадиона, праве се пешачке зоне... С друге стране, време претходне власти Београд и његови грађани памте по Пионирском граду, који је отет деци, по Пазл граду и реплици Теразија, по празној градској каси и пуним џеповима тадашњих градских челника. У неке од тих џепова је успело да стане и невероватних 619 милиона евра. Тако да не бих никоме прогнозирао шансе, грађани ће то најбоље урадити, јер грађани памте.

 

 

 

Извор: Курир