Вести

МАЛИ: ПОКАЗАЛИ СМО СНАГУ СРПСКЕ ЕКОНОМИЈЕ

Влада је усвојила нови предлог закона за исплату младима нових 100 евра, рекао је министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали.

Мали је подсетио и да су пензионери добили 20 хиљада уз пензију, и додао да су испунили дато обећање.

"Ово је највећа појединачна једнократна помоћ пензионерима у Србији. Желимо да покажемо колико бринемо о њима и да им покажемо колико смо им захвални", рекао је Мали.

Мали је рекао да се тиме показује и снага економије Србије, и додаје да је то још једна потврда одговорно економске политике коју води земља.

"Друга вест је да је највећи број пензионера добио веће пензије за 5,5 посто. Дајемо им огромну пажњу и показујемо огромну бригу. Обећали смо да ће расти све више и више и то и чинимо", рекао је Мали и додао да ће пензије до 2026 године бити 500 евра.

Мали је рекао да највећа економска криза у свету и даље траје, а Србија, додаје, излази са пакетима помоћи за своје грађане.

"Видели сте све те уплате које смо дали, а ускоро ће бити још једна исплата за младе од 100 евра", рекао је Мали.

Мали је истакао да је јако поносан на ту меру, која је направљена да се подигне оптимизам код младих, али и да им се покаже колико су важни за будућност Србије.

"Неки од тих клинаца су први пут добили неки новац", рекао је Мали.

Мали каже да кад год је раније била нека криза, држава се повлачила у себе, а грађани су били препуштени сами себи. Како каже, овог пута то није било тако.

"Ми смо спасили нашу економију. Погледајте велике земље око нас, људи су затварали погоне, губили су послове, а ми смо успели да сачувамо нашу економију, помогли смо да се умање негативне последице ковида-19. Када нас упоредите са другим земљама, видите колико смо успешно радили", рекао је Мали.

Мали је рекао да упркос свим улагањима, набавкама респиратора, лекова, градњи болница, метроа, па и, додаје, поред свих новчаних помоћи грађанима, држава се добро изборила са свиме.

"У јулу 2012. на рачуну смо имали 8.5 милијарди динара, ни за плате ни за пензије. У овом тренутку имамо 162 милијарде динара на рачуну. Потпуно смо ликвидни. Кроз тешке реформе смо дошлик до тога да већ 4 године имамо суфицит у буџету", рекао је Мали.

Мали је рекао да ће до краја мандата наредне владе просечна плата бити 1000 евра.

 

За субвенције за фискализацију пријаве 125.000 фирми

За субвенције за прелазак на нови модел фискализације пријавило се око 125.000 фирми, изјавио је Мали и подсетио да ће е-фискализација стартовати 1. маја и да више неће бити померања рокова.

"Већ смо исплатили субвенције за око 122.000 пријављених привредних субјеката. Они на конто субвенција добијају по 100 евра по локацији и 100 евра по фискалном уређају", појаснио је Мали.

Навео је и да се за нови систем фискализације пријавило око 130.000 обвезника, да је тај посао при крају и позвао фирме да не чекају последњи моменат да обаве неопходне припреме.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк