Вести

МАЛИ: НИКЕЗИЋ ПОКУШАВА ДА УНИЗИ РЕЗУЛТАТЕ КОЈЕ ПОСТИЖЕМО

Министар финансија у Влади Србије и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Синиша Мали је реаговао на изјаве Душана Никезића, кандидата за посланика на изборној листи "Мариника Тепић - Уједињени за победу Србије", који је одговарао на питања читалаца Данаса на њиховој Фејсбук страници.

Мали је напоменуо да је Никезић пропустио да одговори на нека од кључних питања која се тичу њега и његовог газде Ђиласа.

"Није желео да објасни да ли је истина да је ММФ побегао из земље 2011. године јер је власт којој је припадао направила растући јавни дуг, негативну стопу раста, двоцифрену инфлацију и курс који је дивљао. Остали смо и без одговора јер није знао или није хтео да објасни како се повлаче средства из задужења и када улазе у јавни дуг земље.  Никезић је заборавио да одговори и на питање ако је у Србији све толико лоше, зашто се стално чују похвале светских финансијских институција, попут Међународног монетарног фонда, Светске банке, Европске банке за обнову и развој", упитао је Мали.

Мали је рекао и да је Никезић поново покушао да представи као економски исплативе популистичке и нереалне идеје о укидању доприноса за здравство, што би извесно уништило Републички фонд за здравствено осигурање и додатно допринело расту инфлације и паду животног стандарда грађана.

"Волео бих да појасни како је то "патриотска одлука". Неко је у коментарима добро приметио - Ко не плати на мосту, плати на ћуприји. Тако је и Србија после њих морала да плати високу цену, због које су биле неопходне тешке мере фискалне консолидације. Захваљујући тим мерама, успели смо да се изборимо са тешким годинама које су уследиле, а пре свега пандемијом вируса корона, која је произвела глобалне економске турбуленције", навео је Мали.

Мали је оценио и да делује да Никезићу и Драгану Ђиласу, сметају резерве хране и енергенти којих у Србији има довољно.

"Он константно, по старом рецепту, покушава да унизи резултате које постижемо. Криза је велика, на нивоу читавог света, и ми се трудимо да обезбедимо грађане, да не осете несташице и проблеме који су настали услед дешавања у Украјини. Коначно, остали смо и без одговора на питање да ли Никезић заиста верује да ће им грађани дати поверење, имајући у виду огромне грешке на економском плану док су владали, а посебно драстично сиромашење становништва. Само ми није јасно како ће убедити грађане да у њихово време није било корупције, сукоба интереса и бруталне крађе", рекао је Мали.

Према његовим речима, Никезић очигледно није желео да коментарише ни високу стопу незапослености од 25,9 одсто у време док  је био део власти, а без одговора смо остали и на питање колико страних директних инвестиција је било у његово време.

"Вероватно се заледио када је уочио питање како је могуће и због чега је дошло до задужења државе 2011. године, са екстремно високом каматном стопом од 7,25 одсто, док је био државни секретар у Министарству финасија. Нисам ни очекивао да ће објаснити двоцифрену инфлацију у његово време и драстичан скок евра", навео је Мали.

Мали је закључио да верује да ће грађани 3. априла донети праву одлуку и коначан суд, да се опредељују за Србију окренуту напретку и бољој будућности, а која искључује некадашње носиоце власти који су је довели до банкрота.

 

 

 

Извор: Новости