Вести

МАЛИ: НАШ ЗАДАТАК ЈЕ ДА ОБЕЗБЕДИМО СТРУЈУ И ГАС ТОКОМ ПРЕДСТОЈЕЋЕ ЗИМЕ

Министар финансија Републике Србије Синиша Мали изјавио је у Будимпешти, после састанка са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом, да је договорено да Србија у Мађарској током предстојеће зиме ускладишти 500 милиона кубика гаса.

Договор је прецизиран након што су се председник Србије Александар Вучић и мађарски премијер Виктор Орбан договорили у Новом Саду на отварању Међународног сајма пољпривреде, да Србија може да ускладишти између 300 до 500 милиона кубика гаса у Мађарској.

Мали је рекао новинарима након састанка да ће на основу данашњег договора Србија моћи да повуче из мађарских складишта у октобру три милиона кубика дневно, по шест милиона кубика дневно у новембру, децембру и јануару и три милиона у марту.

"Ово је велика и важна вест за грађане, обезбедили смо 500 милиона кубних метара за складиштење гаса за наступајућу зиму. То ће обезбедити сигурно снабдевање гаса Србији и то смо обезбедили данас", истакао је Мали.

Најавио је да ће утискивање гасом за Србију почети најкасније до краја јуна и прецизирао да ће гас бити упумпан у два складишта у Мађарској.

Министар Сијарто је рекао да су данашњи договори доказ стратешкгог пријатељства две земље.

Мали је честитао Сијарту на поновном именовању за министра спољних послова, као и премијеру Орбану на формирању нове владе.

"Моја посета је резултат разговора који су Вучић и Орбан имали на отварању сајма пољопривреде у суботу у Новом Саду, што показује да све више и боље сарађујемо".

Мали је рекао да је Мађарска постала трећи спољнотрговински партнер, после Немачке и Кине, а други у Европи и захвалио Влади Мађарске на подршци.

Подсетио је да је управо Вучић дефинисао као један од приоритета сигурно снабдевање енергијом грађана Србије и да се управо и ради на томе.

Мали је истакао да транзит гаса тече несметано и из правца Србије ка Мађарској и обрнуто и да ће две земље тако и наставити.

Мали је рекао да је читав низ тема био на столу и да се разговарало о сарадњи Електропривреде Србије и мађарског енергетског предузећа МВМ и је договорено да њихови представници већ наредне недеље дођу у Београд и разговарају о сарадњи и заједничком улагању у обновљиве изворе енергије, затим у заједничку набавку елетричне енергије и друго.

Мали је рекао да заједно можемо да будемо много јачи и добијемо боље цене у овој енергетској кризи, као и да обезбедимо сигурније снабдевање енергијом и што више умањимо последице кризе у свету.

Мали је рекао да је договорено и заједничко улагање у изградњу интерконектора за трансимисију електричне енергије између две земље, како би вишкови могли да се преносе у Србију и Мађарску по потреби.

Укоро ће зима и Србија и Мађарска се на прави начин спремају за то, нагласио је Мали.

На питање мађарских медија како види то што је ЕУ предложила шести пакет санкција Русији за емебарго руске нафте, с обзиром да Србија није чланица ЕУ, Мали је рекао да се нада ће по том питању преовладати разум и да ће се одлуке доносити тако да се што више умање негативне последице тих санкција.

На питање Тањуга да ли је данас разговарано о могућности да Србија и купује од мађарске гас током зиме који ће складишти гас у Мађарској, Мали је рекао да је Србија добила велику сагласност из Мађарске и око снабдевања гасом и да су обе опције отворене, те да се гас може куповати од њих, али и од треће стране.

Разумни су да нам дају обе могућности и у наредним данима ћемо се определити.

Мали и Сијарто су изразили очекивање да ће врло брзо бити потписани и споразуми о данашњим договорима.

 

 

 

Извор: Танјуг