Вести

МАЛИ: ЛИЦЕМЕРНО ЈЕ ДА ДС ГОВОРИ О ЕКОНОМСКИМ РЕЗУЛТАТИМА

Члан Председништва Српске напредне странке Синиша Мали рекао је данас да су срамни покушаји Демократске странке да умањи економски успех који је постигла Влада Републике Србије у претходном периоду, наводећи да је лицемерно да Демократска странка, која је само у Граду Београду оставила дуг од 1,2 милијарде евра, говори о економским резултатима.

Мали је то рекао поводом тврдњи Демократске странке да је јавност у Србији свакодневно изложена манипулацијама државним подацима, и да јавни дуг Србије, како тврди, не да није смањен већ је и повећан за 916 милиона евра од децембра 2017. до краја маја 2018. године.

Мали је навео да, као што је власт средила финансије у Београду и тај дуг преполовила, исто је урађено и у Републици, где су данас стабилне финансије и потенцијал за даљи развој.

"С обзиром на то да не могу да се похвале својим успесима, они раде оно што најбоље знају, а то је да измишљају и лажу грађане Србије. Да су наставили да руководе Градом и Републиком, ми бисмо одавно отишли у банкрот. Данас отварамо нове фабрике, градимо аутопутеве, отварамо нова радна места и враћамо Републици Србији место у свету које јој припада", рекао је Мали.

Мали је навео да је на крају 2014. године Србија била у дефициту од 6,6 одсто БДП-а, а дуг опште државе је био 71,8 одсто БДП-а са растућим трендом, што је управо последица лоше финансијске политике коју је ДС водила док је била на власти од 2001. године, док је на крају маја ове године Србија имала суфицит од 8,8 милијарди динара на годишњем нивоу, што је за око 400 милиона евра боље од буџетског плана.

"С'обзиром на то да су економске резултате Владе Србије потврдиле и реномиране међународне финансијске институције, жалосни су покушаји Демократске странке да то оспоре. Тим темпом, изгубиће и последњег гласача", оценио је Мали.

Према његовим речима, нето стање јавног дуга на крају 2017. године износило је 22,85 милијарди евра, док је стање нето јавног дуга на крају јуна 2018. године било 22,66 милијарди евра.

Мали објашњава да су то једине тачне бројке када је реч о јавном дугу Републике Србије, с'обзиром на то да је ДС коментарисала бруто износ јавног дуга.

"У бруто износ јавног дуга је укључено и 575 милиона долара које ћемо искористити за плаћање обавезе која нас очекује у децембру, када ће износ јавног дуга, након исплате поменуте обавезе, драматично опасти. Управо је то пример одговорног управљања јавним финансијама, што демократе, на њихову жалост, никада неће разумети", истакао је Мали и нагласио да су демократе још једном потврдиле да "немају никакво знање о јавним финансијама".

Мали је закључио да се економска активност у Србији налази у фази експанзије и да је у првом кварталу ове године забележен раст од 4,6 одсто, што је највећи међугодишњи раст од избијања кризе.

 

 

 

Извор: Танјуг