Вести

МАЛИ: ЈЕДНОКРАТНА ПОМОЋ ДАНАС НА РАЧУНИМА СВИХ ПЕНЗИОНЕРА

После 100 евра помоћи за више од милион младих, 1,7 милиона пензионера добиће данас по 20.000 динара новчане подршке. Министар финансија Владе Републике Србије Синиша Мали рекао је да је још једна лепа вест за најстарије суграђане и то што ће данас бити исплаћена и пензија за јануар, увећана за 5,5 одсто. Истиче да новчана помоћ грађанима нема везе са изборима и најављује да ће 1. јуна почети исплата још по 100 евра младима.

Мали је истакао да ће обећање које су дали бити испуњено и да ће данас на рачуне свих 1.700.000 пензионера у Србији лећи 20.000 динара једнократне помоћи.

"Ово је највећа једнократна помоћ икада која је пензионерима исплаћена у Србији", нагласио је Мали.

Мали је истакао да је још једна лепа вест за најстарије суграђане и то што ће данас бити исплаћена и пензија за јануар, увећана за 5,5 одсто, сходно швајцарској формули.

"Када саберете 20.000 динара једнократне помоћи и повећану пензију за 5,5 одсто, имате 11,2 одсто повећану масу пензија за ову годину у односу на прошлу, што довољно говори о бризи коју показујемо за најстарије суграђане и пажњи коју им посвећујемо", рекао је Мали.

Мали је истакао да су реформе из 2014. године, које је покренуо председник Александар Вучић док је био председник Владе, довеле до тога да Србија има довољно резерви. Наглашава да је четири године заредом забележен суфицит у буџету.

"Уштедели смо, направили смо, хоћемо да помогнемо нашој привреди. Сачували смо радна места, сачували смо фабрике и производне погоне. Нисте у Србији имали прилику да видите масовна отпуштања као у неким много већим и развијенијим земљама", истакао је Мали.

Мали је нагласио да Србија кумулативно има највећу стопу раста за 2020. и 2021. годину у Европи - 6,4 одсто, док је удео јавног дуга у БДП-у задржан испод 60 одсто стандарда и нивоа Мастрихта.

 

Ово нема везе са изборима

На критике да је новчана помоћ грађанима популистичка мера и предизборни трик, Мали одговара да нису били избори и 2020. и 2021. и 2022. године.

"Ти људи полазе од себе. Морају да разумеју да се држава Србија одговорно понаша када је економија у питању од 2014. године", истакао је Мали.

Мали тврди да је у јулу 2012. године на рачуну буџета било 8,5 милијарди динара и да није било новца ни за исплату пензија и плата.

"То је по дефиницији банкрот државе. Ми данас имамо 163 милијарде динара. Ово нема везе са изборима, ово има везе са нашом суштинском политиком. У тој политици центар је човек. Хоћемо да помогнемо пензионерима, уз велику захвалност што су заједно са нама прошли кроз тежак процес реформи. Хоћемо да помогнемо младима, они су наша будућност. Хоћемо да помогнемо свим грађанима и нашим предузећима", нагласио је Мали.

 

Од 1. јуна исплата још 100 евра младима 

Мали је најавио да ће на седници Владе бити усвојен закон о исплати додатних 100 евра помоћи свим младима од 16 до 29 година.

"Од 16. маја до 31. маја отворићемо поново процес пријава, при чему сви они који су се већ пријавили нема потребе поново да се пријављују. Исплата ће кренути од 1. јуна. Као што смо у три дана исплатили сада у фебруару, тако ћемо и у јуну исплатити све који се буду пријавили", објаснио је Мали.

Мали је истакао да Србија тако показује бригу за своје најмлађе и најстарије грађане. 

"Свако обећање које дајемо, испуњавамо. Све обавезе које смо преузели испуњавамо у дан. Показујемо снагу наших финансија и наше земље, али показујемо и бригу за наше суграђане, најстарије и најмлађе. Тако гурамо нашу земљу напред", нагласио је Мали.

 

Протекционизам никада никоме ништа добро није донео

Мали је са председником Александром Вучићем био у Кини, а најављено је да ће до краја године бити потписан Споразум о слободној трговини са том земљом. Мали је истакао да је сваки споразум о слободној трговини изузетно важан.

"Наша предузећа су показала да су отпорнија од других, способнија да преживе и да су довољно конкурентна да могу да извозе у целом свету", рекао је Мали.

Мали је подсетио да Србија споразуме о слободној трговини има и са Европском унијом, Цефтом, Ефтом, Турском и Евроазијском унијом.

"Већ сада ако имате седиште у Србији покривате тржиште од милијарду и 300 милиона људи. То није ништа ново за нашу Србију", нагласио је Мали.

Мали је рекао да сви желе да имају добре односе са Кином и да Србија жели да искористимо ту прилику.

"Шта би то значило за наше винаре, за наше извознике пољопривредних производа... Имају неограничено тржиште. Протекционизам никада никоме ништа добро није донео. Хоћемо да градимо још конкурентнију привреду и носимо се са најбољима. То за наше грађане значи нова радна места, нове фабрике, нове изазове, али и потребу улагања. Кроз такмичење са најбољима, и себе градите да будете још бољи", истакао је Мали.

Мали је навео да се у последњих 10 година извоз Србије повећао 152 пута.

 

 

Извор: РТС1