Вести

МАЛИ: ЂИЛАСОВ ПОРТПАРОЛ ДУШАН НИКЕЗИЋ ПО СТАРОМ ОБИЧАЈУ ЛАЖЕ

Министар финансија у Влади Републике Србије и потпредседник Српске напредне странке Синиша Мали је реаговао на саопштење Душана Никезића, како је рекао, главног Ђиласовог портпарола, који по старом обичају лаже по диктату његовог острашћеног газде.

"Тајкунска машинерија опет користи гебелсовске методе да убеди јавност у њихов имагинаријум, јер Драган Ђилас и његови следбеници своје лепљиве прсте уз тешку муку одлепљују од буџета Републике Србије. Сада је више него очигледно да интересно-клептократска дружина под вођством острашћеног лопова не може да поднесе мере које спроводи Влада Републике Србије, посебно додатних 100 евра које ће бити уплаћене на рачуне младих од 16 до 29 година. Управо та мера је слика другачије Србије, земље која побеђује, која води успешну и одговорну економску политику. Не би ме чудило да је својим машинским мозгом измаштао да бар неки проценат заврши на његовим рачунима. Зато следбеници веома маштовито проналазе разлог да провидно спинују и лажу до изнемоглости", рекао је Мали.

Како је објаснио, на њихову жалост, све што је Никезић рекао, није истина.

"Поново је доказао или да не зна или да намерно потура неистине, како би покушао да стави сенку на све оно добро што се у Србији дешава. Чињеница је да је буџетом за 2022. годину предвиђено финансирање од 230 милијарди динара, због чега се квартално заказују емисије на домаћем тржишту, у складу са задужењем за ову годину. Дакле, поменута цифра од 170 милиона евра је у потпуности у складу са потребама буџета и користи се за отплату дуга и финансирање обавеза по основу дуга. На пример, у јануару смо имали отплату дуга у износу од 64 милијарде динара, у фебруару од 45 милијарди динара и по 200 милиона евра у јануару и у фебруару. Ми у потпуности поштујемо календар који је предвиђен и за разлику од њих, некадашњих господара живота у Србији, своје обавезе регулишемо у дан и у динар", напоменуо је Мали.

Мали је подсетио Никезића да је Србија успела да реши и њихове прескупе, зеленашке дугове.

"Тако смо прошле године у септембру исплатили Никезићев зеленашки дуг од 700 милиона долара из 2011. године. Реч је о продаји обвезнице  на десет година, на коју је стопа износила 7,25 одсто, а Србија је само на камате бивше власти за тај кредит платила преко 25 милиона долара. То је само један од примера екстремно лошег задуживања, због превисоке каматне стопе. Држава је због тог, али и других лоших потеза била принуђена на тешке мере фискалне консолидације, како би се спасила колапса јавних финансија. Тај дуг је решен јер је Србија емитовала петнаестогодишњу еврообвезницу са годишњом купонском стопом од 2,05 одсто. То је огромна разлика у односу на њихових 7,25 процената", рекао је Мали.

Како је истакао, Србија је данас кредибилна, поуздана земља, која све своје обавезе регулише на време.

"Србија данас иде напред, подигнуте, а не погнуте главе. Србија је земља у коју инвеститори имају поверења. Само прошле године стране директне инвестиције су биле у износу од 3,9 милијарди евра, чак и поред пандемије са којом се боримо две пуне године. За сво ово време, показали смо да знамо да водимо рачуна о нашим јавним финансијама, које не силујемо и не терамо у амбис попут вас. Захваљујући управо мерама помоћи и привреди и грађанима, за које смо укупно издвојили око 8,7 милијарди евра, што је око 18,2 одсто нашег БДП-а, наша земља има доминантан раст у Европи. Упркос свим изазовима, у овом тренутку, наш јавни дуг је на нивоу од 52,1 одсто, што је далеко од нивоа који прописује Мастрихт", истакао је Мали.

Мали је навео да је освешћена Србија без таквих, попут Никезића и Ђиласа научила како може и да сведочи сваког дана да одговорно и домаћинско понашање власти води ка просперитету.

"Ни Никезић, ни његов газда, не могу да поднесу чињеницу да плате и пензије у Србији расту из дана у дан. На одличном смо путу да за веома кратко време знатно унапредимо животни стандард грађана. План је да до краја мандата следеће владе, просечна плата буде 1.000, а просечна пензија 500 евра. То обећање, уз поверење грађана, који сада знају разлику између нас и њих, извесно је води ка томе, јер Србија више није земља где се дају лажна обећања. Грађани више не падају на бајке које им ти бивши свакодневно сервирају", закључио је Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг