Вести

МАЛИ: БОРИМО СЕ ДА УМАЊИМО ПОСЛЕДИЦЕ ГЛОБАЛНЕ КРИЗЕ

Министар финансија Републике Србије Синиша Мали изјавио је да се до данас још 25.000 младих пријавило за новчану помоћ државе у износу од 100 евра, те да су јавне финансије у потпуности стабилне.

"Наше јавне финансије су стабилне и у потпуности под контролом. Тако је сада удео јавног дуга у БДП-у 52,1 одсто, што је далеко испод нивоа Мастрихта од 60 процената, упркос огромној помоћи коју смо дали. У прва три дана јуна поново исплаћујемо 100 евра младима од 16 до 29 година. Укупно се пријавило око 25.000 младих у оквиру новог циклуса, а подсетићу да је у првом кругу исплаћен новац за 1.059.425 њих", рекао је Мали.

Мали је подсетио да млади који су се раније пријавили не морају то поново да чине и да ће им новац бити уплаћен аутоматски.

Мали је додао и да ће на седници Владе Србије бити усвојена одлука да предузећа која трпе последице сукоба у Украјини могу да користе другу гарантну шему за рефинансирање обавеза из прве гарантне шеме.

"Дакле, мера ће се односити на предузећа која имају извоз или увоз из Украјине, Белорусије и Руске Федерације. Иначе, реч је о веома повољним кредитима, који су јефтини, на пет година са две године гаранције и грејс периодом. То је покушај да им се помогне и олакша веома тешка ситуација", навео је Мали.

Како је објаснио грађани не треба да брину да ли ће рафови у продавницама бити пуни.

"Пре неколико месеци, на иницијативу председника Републике Србије Александра Вучића, ми смо попунили робне резерве, купили смо робу унапред, знајући да долази велика криза. Сећам се да је председник још у новембру рекао да можемо очекивати кризу, због чега је било неопходно набавити све што треба. Ми смо купили све што је неопходно, чак и воду, млеко у праху, напунили робне резерве до врха. Када креће криза, када се прекину ланци снабдевања, на овај начин се спречава несташица у продавницама. То је за нас веома важно, посебно после лоших искустава деведесетих“, нагласио је Мали.

Мали је подсетио да Србија контролише цене основних животних намирница, као и нафте.

"И даље имамо контролисане цене горива, има га на пумпама, а и даље имамо ниску цену струје, упркос огромној енергетској кризи. Председник Вучић је рекао да струја неће поскупети. Цене расту, расту и трошкови транспорта због растуће цене горива, струје. Оно што нека фабрика произведе сигурно је скупље. И онда погледајте, фабрике због растуће инфлације не могу да повећају цену својих готових производа колико би требало, јер опада куповна моћ грађана, па се праве компромиси", објаснио је Мали.

Мали је додао да са друге стране, управо због инфлације, запослени траже веће плате, што прави притисак на пословање које постаје скупље, јер је скупља производња.

"Када имате више новца у условима велике инфлације, то онда подстиче потрошњу, а самим тим утиче и на инфлацију. Зато се сви сада питају шта да раде. Треба искоординирати монетарну политику, оно чиме се бави Народна банка Србије и оно што ради Влада у смислу фискалне политике, односно помоћи привреди, грађанима", рекао је Мали.

Мали је нагласио да је постигнут баланс између контроле инфлације и стимулисања економије, да и даље расте.

"Ми растемо, стопа раста је и даље висока и ове године ће бити између 3,5 и 4,5 одсто, што је у складу са пројекцијама. Са друге стране прави нам проблем увезена инфлација из иностранства и то не можемо да контролишемо", објаснио је Мали.

Мали је рекао да се настављају притисци на председника Вучића и на Србију.

"Имам осећај као да је хистерија у питању. Као што је и председник рекао, воз је одавно кренуо са истока ка западу, а ми смо на средини. Овај сукоб ће поготово утицати на најсиромашније, који ће имати велике проблеме, посебно када су у питању енергенти, храна. Енергетика је по мени најважнија, да видимо како ћемо да дефинишемо енергетску стратегију за наредних три до пет година, да покушамо да будемо што независнији од других. Морамо да будемо спремнији и јачи у годинама које следе", нагласио је Мали.

Мали се осврнуо и на ситуацију у региону и истакао да мир и стабилност нису само речи, већ неопходност како би наставили да растемо и развијамо се.

"Баш данас имамо састанак са председником Вучићем у вези иницијативе "Отворени Балкан". Ми смо све урадили и са Северном Македонијом и са Албанијом. Надам се да ће Црна Гора приступити иницијативи. Сада камиони слободно прелазе, са радним дозволама људи из Албаније раде у Србији и Северној Македонији и обрнуто. Поред тога, убрзава се проток робе, цео регион економски иде даље. Са јачим регионом Србија добија, али добија и регион. Када смо већи, онда смо атрактивнији јер смо веће тржиште. Већа је заинтересованост инвеститора", напоменуо је Мали.

Мали је рекао да принципијална позиција Србије има и своје последице, посебно када је тржиште капитала у питању.

"Имамо проблема и имао сам разговоре са највећим улагачима. Разуме се наша позиција, али да не буде да је ризичнија него било која друга. Изазови су огромни, тржиште капитала реагује на сваку кризу. Надам се да ћемо избећи најгори сценарио. Имамо довољно новца, боримо се да обезбедимо нормално функционисање наше економије и да омогућимо несметано функционисање и стабилан животни стандард грађана Србије", закључио је Мали.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи