Вести

МАЛИ: АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ГАРАНТУЈЕ МИР, СТАБИЛНОСТ И ЕКОНОМСКИ ПРОСПЕРИТЕТ

Због свега што смо урадили у претходном периоду очекујем да грађани препознају резултате и да веома добро прођемо на предстојећим изборима, те да будемо у могућности да сами формирамо парламентарну већину, што не значи да нећемо имати коалиционе партнере, поручио је министар финансија у Влади Републике Србије и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Синиша Мали.

- Иза Српске напредне странке стоје резултати који се виде кроз стотине километара ауто-путева, нове пруге и возове, отворене фабрике и нова радна места, болнице, домове здравља, школе... О нама говоре дела, али и бројке, о којима увек волим да причам. Пре 10 година је незапосленост била 25,9 одсто, а данас је испод 10 одсто. Просечна плата је била 331 евра, а у децембру 2021. године 635 евра. Некада смо имали пад привредне активности, а сада смо међу најбрже растућим економијама у Европи.

*Да ли ће Александар Вучић победити у првом кругу?

- Александар Вучић је сјајан лидер, одличан председник и мудар државник. Он је једини који гарантује мир и стабилност, као и економски просперитет, који су нам у овом тренутку најпотребнији. Немам дилему да грађани то одлично знају и да ће дати поверење човеку који је од Србије направио државу која је призната и цењена у целом свету и која постиже импресивне економске резултате. Верујем у његову победу у првом кругу јер иза себе има резултате који су од наше земље направили боље место за живот.

*Велику пажњу су изазвали његови предизборни спотови, да ли су се вама допали?

- Свидели су ми се јер су занимљиви и другачији, а у исто време и информативни. Кроз спотове нам председник износи чињенице и резултате које смо постигли у претходном периоду, а присутна је и доза хумора, као, на пример, када изађе из фрижидера или у споту са семафором. Ипак, омиљени ми је онај с анимираном девојком, која у ствари представља нашу Србију и увек се најежим када га гледам.

*Кажу да ће најтежи избори бити у Београду јер ту, према проценама аналитичара, опозиција има шансе за добар резултат, како ви то коментаришете?

- Грађани Београда добро памте време власти оних пре нас који би поново да се устоличе у главном граду да би наставили да пуне сопствене џепове. Када сам као градоначелник преузео управљање Београдом, то је био град на ивици финансијског колапса, са празном касом и губиташким јавним предузећима. Из њиховог времена памтимо Пазлград, подземне контејнере, Пионирски град који је отет деци, реплику Теразија коју је однео ветар. Неки од њих су стигли и да увећају свој иметак за невероватних 619 милиона евра. Дакле, када се сетимо њихових резултата с једне стране, и када погледамо наше успехе с друге стране, мислим да грађанима неће бити тешко да процене ко треба да води Београд. Не плашим се изборног резултата у главном граду јер иза нас стоје резултати, а иза опозиције јавашлук и лични интереси.

*Како коментаришете ваше конкуренте на београдским изборима?

- О свакоме од њих говоре дела, односно недела, а грађани су ти који треба да дају свој коначан суд у недељу, 3. априла. Верујем у одличан изборни резултат Српске напредне странке, а нашим конкурентима не желим да се бавим.

*А шта мислите о Здравку Поношу?

- Не бих да дајем простор другим председничким кандидатима, нити да их коментаришем. О свима нека говоре дела и нека грађани процене ко од њих им нуди мир, стабилност, економски напредак и боља радна места. Ја немам дилему да је то једино Александар Вучић.

*Изборна кампања је била у сенци рата у Украјини, како коментаришете позицију Србије?

- Позиција наше земље није нимало једноставна, и заиста се о свакој одлуци пре него што се донесе мора сто пута промислити. Ситуација у целом свету се мења из часа у час, треба реаговати мудро и одмерено. У свету се води борба за енергенте, а сада се многе земље суочавају и са несташицама основних животних намирница. Ми тих проблема немамо јер смо правовремено реаговали и напунили робне резерве, уз забрану извоза основних пољопривредних производа. Истовремено смо, да се терет кризе не би пренео на грађане, замрзли цене одређених производа. Не желимо да учествујемо у играма великих сила, хоћемо да бар нешто прође мимо нас, да очувамо мир и стабилност. То је одговорна и јака Србија коју смо створили, а коју предводи председник Вучић.

*Тај сукоб је изазвао глобалну економску кризу и оно што грађане највише брине ових недеља јесте да ли ћемо имати довољно хране и да ли ће она поскупети?

- Ми смо одмах реаговали и заиста имамо свега довољно, тако да грађани не треба да брину о томе да ће бити несташица хране. У резервама имамо 800.000 тона пшенице, милион тона кукуруза, а засејано је 620.000 хектара пшенице и скоро милион хектара кукуруза. Такође, Влада је донела одлуку о привременој забрани извоза основних пољопривредних прехрамбених производа битних за становништво, али смо више пута рекли да ће бити свега довољно и за земље у региону. Такође, да цене не би расле и да се терет кризе не би пренео на грађане, замрзнуте су цене шећера, брашна тип 400 и тип 500, дуготрајног млека од 2,8 одсто млечне масти, свињског бута и јестивог уља. Такође, цена струје за грађане није повећана, а ограничена је и цена горива на пумпама. Донели смо и одлуку о привременом смањењу акциза за 20 одсто. Да закључим, грађани Србије апсолутно немају разлога за бригу јер свега имамо довољно, што је резултат одговорне економске политике коју водимо годинама.

*Да ли ће динар остати стабилан?

- Курс динара у односу на евро у Србији је већ 10 година потпуно стабилан за разлику од неког ранијег времена, до 2012. године, када је курс махнито растао. И поред кризе у свету која се тренутно дешава, држимо курс под контролом, а тако ће и остати.

*Каква нам је ситуација са горивом, имамо ли га довољно?

- Борба за енергенте данас се води у целом свету, гориво поскупљује на пумпама широм Европе. Могу се прочитати вести да грађани по неким европским земљама све мање возе аутомобиле. То је једна потпуно нова ситуација за све и изазови су присутни свакога дана. Србија је обезбедила довољно нафтних деривата како би сва складишта била попуњена, а константно радимо и на даљој набавци. Ограничена је цена горива на пумпама и донета одлука о привременом смањењу акциза за 20 одсто. Све су то показатељи одговорне и озбиљне економске политике коју водимо.

*Како коментаришете свој учинак у овој Влади, на које резултате сте поносни, а шта је могло боље?

- Финансијама се бавим више од 20 година, то је нешто што добро знам и волим да радим, и драго ми је што сам то знање и искуство имало прилику да применим и у Влади Републике Србије. За нешто мање од четири године, колико сам на том месту, имали смо, тј. имамо и даље, две велике кризе, када је реч о економији - најпре пандемију корона вируса, а сада и кризу изазвану сукобом Русија - Украјина. Мислим да управљање у кризи најбоље говори о томе како радите, а ми смо у тим тешким временима успели да у потпуности одржимо стабилност јавних финансија, да имамо кумулативно у две последње године највећи привредни раст у Европи, да помогнемо и грађану и привреду пакетом помоћи од чак 8,8 милијарди евра, да одржимо јавни дуг под контролом…

И данас, када је реч о новој кризи, у Србији свега има довољно, робне резерве су нам пуне, имамо нашу пољопривредну производњу и трудимо се да терет кризе не пребацимо на грађане. Поред тога, спроводимо и неке важне пројекте који мењају систем, као што су нови модели е-фискализације и е-фактуре, нови систем за обраду зарада који централизује све зараде код корисника јавних средстава Искра. То су пројекти на које се чекало годинама. Затим, сваке године имамо и веома јаку законодавну активност, развијамо тржиште капитала, по први пут смо емитовали зелене обвезнице, успешно смо завршили аранжман са Међународним монетарним фондом и започели нови. Много је тога урађено, а иако се некима чини да је наше Министарство финансија статично, уствари је врло динамично за рад.

*Где видите себе после 3. априла?

- Никада се нисам бавио лицитирањима када је реч о функцијама, па нећу ни сада. О томе се ни у Српској напредној странци тренутно не размишља уопште. Сви смо фокусирани на то да на најбољи начин урадимо свој посао, као и да те добре резултате у кампањи представимо грађанима. Такође, имајући у виду тешку економску ситуацију у свету у којој покушавамо да минимализујемо утицај кризе на наше грађане, функција после избора ми је на последњем месту.

 

 

 

Извор: Ало