Вести

КУБУРОВИЋ: СРБИЈА ЈЕ ОД 2012. ГОДИНЕ ПОСВЕЋЕНА БОРБИ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ

За 18 месеци кривичне пријаве које су се односиле на корупцију поднете су против 15.222 лица, од чега је оптужено 1.269, рекла је министарка правде Нела Кубуровић.

Кривичне пријаве су поднете од почетка примене Закона о надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, појаснила је Кубуровић у обраћању на отварању прве Међународне конференције "Борба против корупције за напредак Југоисточне Европе".

Додала је да је за исто време донета и 771 пресуда од којих 749 осуђујућих.

Осим тога, навела је Кубуровић, мере забране обављања делатности и дужности изречене су за 25 лица због корупције, а закључен је 641 споразум о признању кривичног дела.

Кубуровић је навела да сваки успех у борби против корупције утиче на правну сигурност, развој привреде, повећање страних улагања и на успостављање поверења грађана у институције власти.

Према речима Кубуровић, Србија је од 2012. посвећена борби против корупције што је резултирало доношењем иновативних законских решења и изградњом ефикасних управних и правосудних капацитета за њихову примену.

Кубуровић је навела да су међу њима Закон о надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције чија је примена почела 1. марта 2018. године и који у пракси бележи добре резултате.

Остварена је, додала је Кубуровић, и специјализација органа за сузбијање корупције, основана су четири посебна одељења за сузбијање корупције при вишим јавним тужилаштвима у Београду, Краљеву, Нишу и Новом Саду, при полицији је формирано Одељење за борбу против корупције, успостављена Служба финансијске форензике у Тужилаштву.

Кубуровић је рекла да Тужилаштво поступа и на предметима за кривична дела по службеној дужности.

Кубуровић је навела да су неки од примера тих предмета - поступак против директора предузећа Ресавица и заменика директора предузећа ЦИП.

Кубуровић је истакла да је Србија посвећена и превенцији у борби против корупције, наводећи да је у мају ове године усвојен нови Закон о спречавању корупције који почиње да се примењује од 1. септембра 2020.

"Закон представља кровни превентивни антикорупцијски пропис чија примена би требало да обезбеди заштиту јавног интереса, јачање интегритета и одговорности органа јавне власти", навела је Кубуровић.

У превенцији борбе против корупције, Кубуровић је рекла и да је Србија донела Закон о лобирању чија је примена почела у августу ове године, додајући да је доношењем тог закона Србија испунила релевантне европске стандарде у спречавању корупције и сврстала се међу ретке европске државе које су уредиле област лобирања.

Србија је, како је навела, постала пионир у Европи у доношењу Закона о заштити узбуњивача који су, додала је, међународни стручњаци окарактерисали као "златни стандард заштите узбуњивача".

С обзиром да корупција не познаје државне границе, Кубуровић је истакла значај међународне сарадње у борби против корупције, додајући да Министарство правде томе посвећује посебну пажњу.

"Резултатима које је Србија остварила и одржавањем ове конференције показујемо да је наша земља привржена владавини права и демократским вредностима и показује политичку вољу у борби против корупције", рекла је Кубуровић.

На отварању конференције говорио је амбасадор Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици који је навео да БДП Европске уније годишње губи 100 милијарди евра због корупције и нагласио да је због тога борба против корупције битна ставка Европске уније.

Дводневна Међународна конференција "Борба против корупције за напредак Југоисточне Европе" одржава се под покровитељством председника Србије Александра Вучића, а организују је Министарство правде Србије и пројекат "Превенција и борба против корупције" који финансира ЕУ.

 

 

Извор: Танјуг