Вести

ЈОКСИМОВИЋ: ВЛАДА УСВОЈИЛА ПРЕГОВАРАЧКУ ПОЗИЦИЈУ ЗА ПОГЛАВЉЕ 28

Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је да је Влада Републике Србије, 3. фебруара 2022. године, усвојила Преговарачку позицију за Поглавље 28 – Заштита потрошача и заштита здравља, које је део Кластера 2 – Унутрашње тржиште. Како је нагласила, та преговарачка позиција усвојена је након успешно спроведене процедуре, која је између осталог, обухватила и разматрање овог документа од стране Народне скупштине и цивилног друштва у оквиру Националног конвента о Европској унији. 

"Упућивањем Преговарачке позиције за Поглавље 28 Европској унији, Србија прогресивно испуњава све преостале критеријуме за отварање Кластера 2, који укључује укупно девет поглавља, од којих је у досадашњим преговорима отворено већ 4 ( ПГ 4 - Слобода кретања капитала, ПГ 6 - Право привредних друштава, ПГ 7 - Право интелектуалне својине и ПГ 9 - Финансијске услуге), за два поглавља ( ПГ 2 - Слобода кретања радника и ПГ 3 - Право пословног настањивања и слобода пружања услуга) преговарачке позиције су званично достављене Европској унији у претходном периоду, а за преостала два ( ПГ 1 - Слобода кретања робе и ПГ 8 – Политика конкуренције) испуњавање мерила за отварање поглавља је у напредној фази", рекла је Јоксимовић. 

Посебно је указала на важност које прописи садржани у Поглављу 28 имају за живот наших грађана, а који обухватају заштиту потрошача и заштиту здравља. 

Јоксимовић је изјавила да се усклађивањем националног законодавства са правним тековинама Европске уније у делу заштите потрошача постепено уводи већи ниво безбедности производа, заштита економских интереса потрошача у многим појединачним секторима, као и побољшање општег квалитета живота.  А смањује се, како је нагласила, обим коришћења небезбедних производа, што даље умањује ризике од повреда коришћењем таквих производа, а самим тим и трошкове и оптерећење здравственог система. 

Говорећи о усклађивању политике заштите здравља Републике Србије са политиком држава чланица Европске уније, Јоксимовић је истакла да се приближавањем европским стандардима унапређује здравствена заштита нашег становништва. Према њеним речима, правне тековине Европске уније покривају области од великог значаја за заштиту здравља, као што су: контрола дувана, медицински лекови и медицинска средства, права пацијената на прекогранично осигурање, козметика, исхрана, превенција болести зависности, трансплантација органа, људских ћелија и ткива, ретке болести. "Заједничка политика заштите здравља доприноси унапређењу здравственог система и надзору над остваривањем циљева здравствене политике, кроз борбу против заразних болести, ретких болести и рака, спречавању зависности, заштити права пацијената, као и јачању способности брзог и делотворног заједничког деловања", рекла је Јоксимовић и додала да је пандемија ковид-19 управо показала важност повезаности здравствених система на нивоу Европске уније. 

Јоксимовић је посебно указала на то да Србија остаје посвећена даљем унапређењу владавине права, као и реформским активностима које су предузете у Кластеру 3 – Конкурентност и инклузивни раст, које је већ спремно и за које Влада очекује да ће бити отворено до краја актуелног председавања Француске у Европској унији. Такође, према речима Јоксимовић, у предстојећем периоду акценат ће бити на испуњавању свих преосталих мерила и за отварање Кластера 5 – Ресурси, пољопривреда и кохезија.

"Усвајањем позиције за Поглавље 28, ми смо потврдили да ангажовано радимо и да ефикасно испуњавамо договорене обавезе  из преговарачког процеса и у свим осталим кластерима", закључила је Јоксимовић.

 

 

Извор: Танјуг