Вести

ЈОКСИМОВИЋ: СРБИЈА КРОЗ ИПАРД ИСКОРИСТИЛА 175 МИЛИОНА ЕВРА

Амбасадор Европске уније у Србији Емануле Жиофре разговарао је на Сајму пољопривреде у Новом Саду са министром за европске интеграције Републике Србије Јадранком Јоксимовић и министром пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Србије Браниславом Недимовићем о пројекту ИПАРД2 и плановима за ИПАРД3.

Јоксимовић је истакла да је Србија кроз ИПАРД од 2015. године искористила 175 милиона евра.

"Има ту још посла потребно је обучити пољопривреднике и власнике пољопривредних газдинстава да користе грантове. Процедуре су компликоване, па некада пољопривредни произвођачи лакше аплицирају за домаће субвенције и онда се прави један дисбаланс који ћемо морати да поправимо. Договорили смо конкретне активности како би се ово поправило. Главна тема тренутно у свету је пољопривредна производња и снабдевање храном у наредним месецима и годинама. Зато је важно да искористимо све што је могуће, сваки фонд који нам је на располагању, како бисмо помогли да се наша пољопривредна производња унапреди и појача у оним областима које су стратешке", изјавила је Јоскимовић.

"Настављамо сарадњу кроз ИПАРД програм. Желимо да унапредимо још више наше односе и определили смо значајна средства за ИПАРД 3 програма. Сада треба да се фокусирамо на завршетак ИПАРД 2 програма и да убрзамо исплате. Поносан сам на однос који имам са министром Недимовићем и српским пољопривредницима", рекао је Жиофре.

На 89. Међународном сајму пољопривреде у току су Дани Европске уније, а домаћин је штанд Министарства пољопривреде Републике Србије.

 

 

Извор: Танјуг