Вести

Јоксимовић: СНС аплицира за ЕПП најкасније у фебруару

Српска напредна странка најкасније ће у фебруару аплицирати да буде придружени члан или посматрач у Европској народној партији (ЕПП), каже за Данас Јадранка Јоксимовић, интернационални секретар СНС и министарка задужена за европске интеграције.

Она објашњава да с обзиром на то да Србија још није чланица ЕУ, СНС не може бити пуноправни члан ЕПП, већ ћемо аплицирати за статус придруженог члана или посматрача.

Она додаје да тренутно раде на садржинском и техничком сређивању програма и да се нада да ће СНС аплицирати ако не до краја децембра, онда у јануару или фебруару. „После тога, представници ЕПП ће доћи у Србији како би се упознали са начином рада наше странке“, објашњава Јоксимовићева. Према њеним речима, СНС има добру сарадњу с представницима ЕПП и њихову пуну подршку.

Подсетимо, то је раније најављивао и садашњи министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, који је рекао очекује да ће СНС до краја године учинити први корак ка чланству у ЕПП. „Желимо да кроз чланство у ЕПП дамо допринос јачању европске идеје у Србији, што подразумева управо оне реформе које ми заговарамо“, рекао је тада Стефановић додавши да не желе да учлањење Србије у ЕУ или чланство СНС у ЕПП буде било какав поклон, „већ да радом заслужимо да наша земља и наша странка постану пуноправни чланови“.

СНС је, иначе, примљена прошле године у посланичку групу ЕПП у Савету Европе. Тим поводом председник групе ЕПП у Савету Европе Лука Волонте изразио је очекивање да ће даљи напори на достизању циљева ове групе европских народних партија убрзо довести до чланства те партије у Европску народну партију и у Бриселу.

Европска народна партија окупља европске странке десног центра и представља најутицајнију политичку групацију у Европи. Значај и утицај ЕПП се протеже од Савета Европе до Европског парламента и има велики утицај на доношење свих значајних одлука у ЕУ, односно великом броју европских држава. Пуноправне чланице су демохришћанске и конзервативне странке из земаља Европске уније, а придружене су из Швајцарске, Норвешке, Хрватске и Србије. Поред њих постоје и странке са положајем посматрача из целе Европе.