Вести

ЈОКСИМОВИЋ: РЕФОРМЕ КЉУЧ ЗА БРЖИ ПУТ СРБИЈЕ КА ЕУ

Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић састала се у Београду са амбасадором Савезне Републике Немачке Томасом Шибом са којим је разговарала о европским интеграцијама Србије и региона као и о односима двеју земаља.

Јоксимовић је информисала немачког амбасадора о реформама које Влада спроводи у достизању свих постављених мерила у кластеру 1 - Основе, а пре свега у области правосуђа, људских права и демократизације друштва, саопштено је из ресорног министарства.

"Након што су грађани Србије подржали измене Устава које ће омогућити већу независност правосуђа, а Народна скупштина усвојила те измене, Влада Србије припрема сет закона и подзаконских аката како би нове уставне одредбе биле и примењене.

Заједно са цивилним друштвом, академском заједницом, као и у сарадњи са Венецијанском комисијом Савета Европе, дефинисаћемо текст свих прописа да уваже у потпуности високе демократске стандарде независности правосуђа и доступности правде свим грађанима", рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је саговорника обавестила и о унапређеним изборним условима садржаним у новим законима усвојеним недавно у Народној скупштини, а који су резултат договора политичких партија и уз посредовање представника Европског парламента.

Саговорници су размотрили и напредак у свим осталим кластерима, како онима који су отворени или спремни за отварање, тако и у преосталима у којима се ради на достизању мерила за почетак преговора.

Закључено је да политичка подршка на европском путу Србије, експертска и финансијска помоћ Немачке, као и веома добри економски односи двеју земаља представљају основ и за наш даљи реформски напредак у процесу европске интеграције.

Јоксимовић и Шиб су посебно указали на значај Заједничке декларације о намерама о стратешкој сарадњи у области климатског деловања коју је у октобру прошле године министар Јоксимовић у име Републике Србије потписала са Немачком, а која даје основ за даљу стратешку сарадњу у области енергетске транзиције, као и на пројектима у области заштите животне средине.

 

 

 

Извор: Танјуг