Вести

Јоксимовић: Посета Италији догодила се у правом тренутку

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић поручила је данас у Риму да је Србија отворено друштво, које припада европској породици, и да је чврсто опредељена да промовише стабилност и дијалог у региону.
 
"Желели бисмо да добијемо добар сигнал из Брисела током италијанског председавања ЕУ у виду отварања једног поглавља, највероватније поглавља 32, до краја године или почетком наредне. Италија је један од наших највећих и најискренијих пријатеља. Такође, и последњи Извештај ЕК је бољи него иједан пре", рекла је Јоксимовић током предавања у Институту за међународне организације, на чијем је челу бивши европски комесар и шеф италијанске дипломатије Франко Фратини.
 
Српска министарка је нагласила да процес европских интеграција није лак, али да представља велики изазов. 
 
Према њеним речима, у Србији је у току процес свеобухватних реформи, од којих су економске најболније, али, нагласила је, влада настоји да заштити најрањивији део становништва.
 
"Мере фискалне консолидације су тешке. Чинимо најбоље што можемо, али такве мере тешко падају и јачим економијама од српске. Такође, настојимо да усвојимо вредности обухваћене поглављима 23 и 24 и за Акционе планове за та поглавља добили смо веома добре оцене из Брисела", истакла је она.
 
Присутнима се обратио и Фратини, рекавши да је Србија стабилна земља, блиска Италији не само географски већ и политички. 
"Србија сада више него икада има јаког лидера, који има капацитет да покрене и мења ствари у интересу грађана Србије. Реформе које се спроводе су тешке али уверен сам да ће за две године БДП Србије бити позитиван. Постоје добре перспективе, упркос жртвама које сада подносе грађани Србије", рекао је он.
 
Фратини је такође истакао да је већина Срба за чланство у ЕУ и да се то расположење не би променило неопходно је да Брисел упути позитиван сигнал, да учини нешто више. 
 
Адекватна реакција премијера Вучића
 
Фратини и Јоксимовић су се осврнули и на јучерашње иступање албанског премијера у Београду, оценивши да је реакција Александра Вучића била адекватна и да представља добру поруку о лидерству и чврсту опредељености за стабилност региона. 
 
Јоксимовић је оценила да је албански премијер Еди Рама јуче у Београду на конференцији за новинаре после сусрета са премијером Србије Александром Вучићем, злоупотребио ситуацију, уместо да пошаље добру поруку о сарадњи и стабилности у региону. 
"Али ми, наш премијер, смо се понели одговорно. Премијер је послао јасну и оштру поруку на пристојан начин", рекла је министарка.
 
Истакавши да ће Рама данас посетити Прешево, она је нагласила да Србија жели да покаже да је чврсто опредељена за дијалог. 
"Научили смо своје лекције из прошлости. Желимо да покажемо одговорност и опредељеност за дијалог", нагласила је Јоксимовић.
 
Фратини је истакао да је до пре неки дан било незамисливо да албански премијер посети Београд и област Србије насељену Албанцима. 
"Али, то се данас дешава. Ово је то на чему инсистира ЕУ - помирење, нормализација".
 
Осврћући се на Рамин иступ, он је рекао:
"Браво, премијеру Вучићу. То је добра порука о лидерству. Само лидер као што је Вучић би охрабрио такав корак (посету Прешеву)."
 
Јоксимовић је такође рекла да Србија, иако је кандидат за чланство у ЕУ, не може да уводи санкције Русији, јер би то било погубно за њену економију, али да ће као и до сада наставити да усаглашава своју спољну политику са европском. 
 
Она је такође рекла да ће Београд наставити дијалог са Приштином, иако је он тренутно у застоју, због непостојања институција на Косову. 
"Не признајемо независност Косова, али не одустајемо због конструктивног приступа. Желимо да будемо део решења, а не део проблема", закључила је Јоксимовић.
 
Посета Италији у правом тренутку
 
Јоксимовић је оценила да је посета Италији дошла у правом тренутку и да је још једном потврђено да је Италија поуздан партнер Србије на европском путу.
 
"Италија је још председавајућа ЕУ, ми имамо очекивање да до краја године или бар до краја јануара наредне године отворимо једно поглавље. Тражили смо подршку Италије за то и добили смо подршку и пуно разумевање за опсежан реформски процес који се спроводи у Србији, за све напоре којеје влада Србије учинила", рекла је Јоксимовић за Тањуг.
 
Како је истакла, препознат је значај и одговорна политика коју влада Србије спроводи у погледу регионалне стабилности.
"Оцењено је као изузетно лидерство и став премијера Александра Вучића у неким ситуацијама које су се недавно догодиле. Србија је препозната као важан и сигуран партнер ЕУ у будућности, као фактор стабилности у региону западног Балкана", рекла је Јоксимовић.
 
Министарка је одржала и предавање на Институту за међународне организације, који има традицију дугу 70 година а на чијем челу је данас бивши шеф италијанске дипломатије Франко Фратини.
"Предавање је било изузетно посећено, велико је било интересовање и студената и дипломатског кора и представника медија што показује да је Србија и даље високо на лествици интересовања и ЕУ и Италије", рекла је она.
 
Током посете разговарало се и о економији, даљим инвестицијама, снажењу политичких односа.
"Очекујемо и нове инвестиције из Италије. Све у свему, мислим да је Италија поуздан партнер Србије на европском путу", закључила је Јоксимовић.
 
Јоксимовић је данас разговарала са председником Одбора за политику ЕУ у Сенату Ванином Китијем, председником истоименог Одбора у Доњем дому парламента Микелеом Бордом, генералним директором Дирекције за ЕУ у Министарству спољних послова Италије Луиђијем Матиолом и председником парламентарне групе пријатељстава Србије и Италије Стефаном Дамбруосом.
 
Она се јуче састала са државним секретаром у Министарству спољних послова, сенатором Бенедетом Дела Ведовом, дипломатским саветником италијанског премијера Армандом Варикијом и државним секретаром за политику и послове ЕУ у влади Италије Сандром Гоцијем.