Вести

ЈОКСИМОВИЋ: ЈАЧАЊЕ ОДНОСА СРБИЈЕ И ГРЧКЕ

Међународни секретар Српске напредне странке Јадранка Јоксимовић разговарала је са интернационалним секретаром највеће грчке опозиционе странке Нова демократија и послаником грчког парламента Јоргосом Кумуцакосом о сарадњи двеју партија, процесу европских интеграција Србије, актуелној ситуацији у региону и другим темама.

Јоксимовић и Кумуцакос оценили су да се међупартијски односи развијају у добром правцу, као и да постоји обострана жеља да се они у будућности ојачају и додатно развију и кроз међупартијску сарадњу у оквиру Европске народне партије - којој Српска напредна странка и Нова демократија припадају.

Кумуцакос је, у том смислу, потврдио спремност Нове демократије да и у Парламенту Грчке, али и у европским институцијама, подржи процес европских интеграција Србије и њен пут ка пуноправном чланству у ЕУ. Додатно, он је поновио став своје политичке партије о непризнавању једнострано проглашене независности Косова, који је уједно и званичан став Грчке као једне од пет држава ЕУ које нису признале ЈПНК.

Јоксимовић је упознала саговорника са плановима који се односе на процес приступања, наводећи да Србија очекује да до краја године, када се завршава председавање Аустрије Саветом ЕУ, отвори најмање три поглавља, чиме ће на најконкретнији начин бити поздрављено реформско и проевропско опредељење наше државе. Говорећи о страначкој сарадњи, нагласила је да је посета председника Нове демократије Мицотакиса 2016. године значајно допринела успостављању додатних контаката и снажењу сарадње на високом нивоу са Србијом.

Кумуцакос је похвалио развој реформских процеса у нашој земљи, нарочито посвећеност економском напретку и фискалној политици председника Вучића и ове Владе. Истакао је да су такође запажени напори које Србија улаже у стабилност, чиме је препозната као конструктиван партнер који доприноси миру, развоју и напретку региона.

Јадранка Јоксимовић и Јоргос Кумуцакос констатовали су и да су билатерални односи двеју земаља пријатељски и без отворених питања, што је, како су указали, добар основ за унапређење међудржавне сарадње. Они ће учествовати данас и на самиту „ЕУ – Југоисточна Европа“ који се одржава у Београду у организацији часописа Економист.