Вести

ЈАЊУШЕВИЋ: СТАМАТОВИЋ НАПАДА ВУЧИЋА ДА БИ САКРИО СВОЈЕ МАЛВЕРЗАЦИЈЕ

Народни посланик и координатор ИО СНС за Златиборски округ Крсто Јањушевић доспео је у жижу јавности када је убедио малинаре да прекину четвородневни протест и одблокирају магистрални пут кроз Пријепоље. На питање како му је то пошло за руком, за „СНС Информатор“ овако одговара:

- Велики број људи који су били на том скупу лично познајем. Пољопривреда није моја струка, али мој став је био да блокада пута није решење. Указао сам им и на многе лажне информације које им је неко очигледно плански сервирао, од тога да уопште неће бити откупа малине, до тога да ће откупна цена малине бити 50 динара. Убрзо су разговори настављени у Министарству пољопривреде у добром смеру.

* Колико је овај протест био политизован од стране опозиције и шта конкретно држава може да уради како би помогла малинарима?

- Не сумњам да ће малинари и даље бити циљна група дела тајкунске опозиције која само жели да их злоупотреби. Догађаји који су следили након протеста малинара, блокада путева због цена горива и бруталне лажи око исправности пијаће воде у Београду, показали су да је и тај догађај требало да послужи сценарију изазивања планског хаоса, у режији тајкунске екипе жељне да се послужи опорављеном Србијом и добрим буџетом. Ђилас, Стаматовић и остали из екипе понудили су се да дођу и обрате се малинарима, али им је један честити домаћин поручио да могу да дођу једино да беру малине код њега, уз сумњу да ће на то пристати, јер сви знају да су Ђилас и та екипа навикли да „беру“ Србију за много веће дневнице. Они су навикли да што је Србији горе, њима буде боље, па зато где год виде рану, трче да сипају со и где виде ватру, сипају уље.

* Каква је економска ситуација у Златиборском округу? Да ли има нових фабрика и нових радних места?

- Од 2012. године и доласка Александра Вучића на место председника Владе Србије, народ Златиборског округа у сваком сегменту види напредак и сталну тежњу ка развоју овог дела Србије. Коридор 11 и потписан Уговор за нову деоницу пута Прељина - Пожега уједно је и путоказ многим инвеститорима ка овом делу Србије. У току је реконструкција пруге Београд - Бар, после 40 година, и од немерљивог је значаја за Косјерић, Пожегу, Ужице, Прибој, Пријепоље... Највећа инвестиција наменске индустрије, фабрика стрељачке муниције у Узићима у Пожеги, инвестиција је од 90 милиона евра. Ту ће посао добити 470 људи. Ужицу је неопходно проширење индустријске зоне, а држава је инвестирала милионе у аеродром Поникве који ће, сигуран сам, веома брзо одиграти улогу у развоју Златиборског округа. Прибој је пре две и по године, уз огромну помоћ државе, формирао Слободну индустријску зону, где данас ради неколико домаћих и страних фирми, и има близу 300 нових радних места. Присуствовао сам више пута када је Александар Вучић, поред власника и менаџмента, разговарао и са инжењерима страних фирми које је желео да види у Прибоју. Свакоме је дао гаранције да је Србија сигурно место за инвестирање. И данас, када се сретнем са пријатељима из Шпаније који у Прибоју производе полиестерске елементе за железницу и запошљавају 40 људи, испричају како су имали пуно непознаница о Србији, а онда су лично са премијером разговарали о свему, разбили предрасуде и овде били уважени као ретко где у свету. 

* Како објашњавате то што сте и Ви лично, председник Вучић и СНС често на мети напада Милана Стаматовића?

- Милану Стаматовићу, који је у политичкој каријери променио пет партија, само још није пошло за руком да изда саопштење сам против себе. Можда ће то урадити када успе да сакупи 10.000 потписа за регистрацију своје странке, што покушава већ више од две године. Суштина је да галамом жели да сакрије велике малверзације у својој Општини.

* Које су највеће малверзације Стаматовића у Чајетини? Колико се ситуација у овој Општини разликује од ситуације у осталим општинама у Златиборском округу?

- Општина Чајетина више од 80 одсто свог буџета (око две милијарде динара) пуни распродајом златиборских парцела. Истовремено, по подацима Управе за јавни дуг, Општина Чајетина је најзадуженија у Србији. Налази државних ревизора о стотинама милиона динара ненаменски потрошених средстава говоре да је поступак јавне набавке одавно протеран из ове Општине. Свака седница чајетинске СО обилује тачкама распродаје земље непосредном погодбом. Милан Стаматовић је у једном периоду сам себи потписао документ којим се промовисао за начелника Општинске управе. Иначе, школовао се за металостругара (уз сво уважавање за људе те струке). На констатацију да начелник Општинске управе мора имати Правни факултет, искуство од пет година у органима државне управе и да, чак и ако све то има, не може истовремено бити председник Општине и начелник Општинске управе - он одговара пљувањем Александра Вучића и његове породице. И сада Стаматовић, као председник - начелник, потписује грађевинске дозволе за хиљаде квадрата градње на Златибору. Замислите да је тако нешто урадио неко из СНС-а!

 

Озбиљна туристичка понуда

* Колико сте задовољни развојем туризма у овом делу Србије?

Светски медији у избору најбољих туристичких дестинација ових дана показују управо ка овом делу Србије. Ту су јединствена река Увац, Национали парк Тара, Златибор, Златар, Лимска долина препуна културно - историјског наслеђа, манастир Милешева који идуће године слави осам векова постојања, Прибојска бања која је почела да се развија... За развој туризма неопходна је путна инфраструктура и држава управо ради на томе. Затекли смо 2012. године пуно рупа у закону, буџету, на путевима и велики посао је све то исправити. Председник ИО СНС Дарко Глишић често је у Златиборском округу и инсистира на још јачем раду на свим пољима, новим радним местима, идејама за напредак на локалу и инфраструктурним пројектима. Наши функционери су под сталном анализом рада и таман када неко помисли да је добро радио, буде обавештен да мора још боље. Нема ту ничег лично, једноставно морамо дати све од себе за бољу Србију!

 

 

 

 

Извор: СНС информатор