Вести

ИВКОВИЋ: ДЕМОКРАТЕ НА ТРАГЕДИЈАМА УБИЈЕНИХ ЖЕНА УБИРУ ПОЛИТИЧКЕ ПОЕНЕ

Демократска странка очигледно се не либи ни да користи трагедије убијених жена како би стекла неки политички поен у друштву. 


Срамотно је када лекције држе они који, док су били на власти, ниједним поступком нису показали жељу да реше проблем породичног насиља, који је тада био свеприсутан и бесомучнозаташкаван. Не треба ни да их подсећам да је као трајно обележје њихове власти остало одсуство сваке воље да се уопште баве проблемом насиља у породици.

Нажалост, последица тога су десетине убијених жена које су можда могле бити спасене да је држава, за време њихове владавине, макар покушала да нешто уради, а не да упорно заташкава овај друштвени проблем третирајући га као приватну ствар.
Отуда не вреди ни полемисати да ли су демократе док су биле на власти бројне породичне трагедије могле да спрече, јер напросто нису ни покушале.

За разлику до представника Демократске странке, који се и данас, као и тада, једино баве политичарењем, актуелна власт предвођена Српском напредном странком је последњих година донела низ мера како би решавање овог друштвеног проблема померило са мртве тачке. 

Управо је министар Небојша Стефановић на почетку свог мандата као један од приоритета Министарства унутрашњих послова поставио борбу против насиља у породици и убрзо наложио формирање посебног одељења у Управи криминалистичке полиције које се бави искључиво породичним насиљем.

Министарство унутрашњих послова је у сарадњи са другим надлежним институцијама, донело и Закон о спречавању насиља у породици који је оснажио жртве да пријаве насилнике. Да жртве не ћуте као у време власти Демократске странке, када нису имале поверење да ће надлежни решити њихов проблем, показују и подаци да је за 11 месеци примене Закон о спречавању насиља у породици изречено скоро 23.000 хитних мера удаљења насилника из стана и забране да контактира жртву.

Министар Стефановић је такође формирао и Радну групу за борбу против насиља у породици у МУП-у, коју чине припадници Дирекције полиције и представници невладиних организација, који се редовно састају, како би се дошло до решења овог друштвеног проблема. 

За разлику од демократа, ми смо конкретним потезима показали да нам је стало да заштитимо све жртве породичног насиља, али не речима, већ конкретним делима.

 

члан Председништва Српске напредне странке

Биљана Поповић Ивковић