Вести

Интервју Небојша Стефановић: 16.марта избори у Београду, Неготину и Пећинцима

Изборе у Београду расписаћу у петак и они ће бити одржани 16. марта. У одлуци ћу, такође, навести да кампања може да почне тек 29. јануара, како би се странке више посветиле раду, а мање промоцији.

Овакав распоред изборних процеса у престоници, у интервјуу „Новостима“, најављује председник Народне скупштине Небојша Стефановић и додаје да ће у петак заказати и изборе у Неготину и Пећинцима, који ће такође бити одржани 16. марта.

* Управо 29. јануара истиче рок до ког председник Србије може да распише парламентарне изборе. Јесте ли одлагање кампање у Београду укалкулисали, како би се републички избори одржали са престоничким?

- Ништа не чекамо. Свакако у петак расписујем изборе, а када ће почети кампања не зависи од ванредних парламентарних избора. Без обзира на то да ли ће бити гласања на републичком нивоу, кампања ће трајати 45 дана. Мислим да је то довољан рок, а да људи притом не размишљају превише о изборима.

* Када ће СНС донети коначну одлуку о републичким изборима?

- У наредних десет дана. Када председник странке Александар Вучић предложи Председништву одлуку и када она буде усвојена, биће познат и наш став. 

* Зашто толико одуговлачите?

- Постоји доста разлога за и против и зато се толико чека. Пажљиво се ставља на тас шта је боље за грађане Србије. За СНС нема сумње шта је боље, када бисмо гледали искључиво страначке интересе. Иначе, јавно сам већ изнео мишљење да би требало да се одрже и ванредни парламентарни избори. 

* Ко ће бити кандидат СНС за градоначелника Београда?

- Очекујем да страначки органи у наредних неколико дана донесу одлуку ко ће све бити на изборној листи и ко ће бити кандидат за градоначелника. Иако јавност занима име нашег кандидата, мислим да је много важније шта ми можемо да учинимо за грађане Београда. Привремени орган је већ урадио доста добрих ствари и показао да главни град може боље да се води.

* Је ли тачно да сте један од најозбиљнијих кандидата?

- Искрен да будем, никада о томе нисам размишљао. Водити двомилионски град успешно, а да се истовремено борите са корупцијом и огромним задужењем, представља велики изазов. Али, о томе ће одлучивати страначки органи. 

* Може ли отворен сукоб између Вучића и Ружића бити окидач за расписивање избора?

- Вучић је све рекао. 

* Има ли шансе да останете у коалицији са СПС и после следећих избора?

- У овом тренутку се уопште не зна да ли ће избора бити, па је самим тим бесмислено одлучивати шта ћемо радити после. Нити знамо да ли ће се они одржати нити какви ће разултати бити. 

* Претходних дана спекулисало се и да се СНС, наводно, договорио са ЛДП и са СПО о коалицији после избора? Помињао се чак и пакт са Тадићем...

- Сваког дана медији пишу да се Вучић са неким нешто договорио. Испада да се са три различите особе договорио да обављају исту функцију после избора, а заправо ни са ким није причао. Вучић такву врсту политичких договора не прави. Поштујемо људе са којима смо у коалицији и не понашамо се као трговци и калкуланти.

* Ђилас је рекао да неће у коалицију са СНС. Има ли шансе да се, ипак, направи тај савез?

- Не сећам се да смо уопште и звали Ђиласа да прави са нама коалицију.

* Остало је још девет дана до изборне скупштине СНС. Хоће ли на њој бити обрачуна са кадровима Николића?

- Свима који знају како сарађују Вучић и Николић јасно је да су то промашене и злонамерне приче. Они који су желели да направе пометњу у СНС, нису успели. Самим тим што је Радомир Николић председник Извршног одбора, који је најоперативније тело у странци, показује шта Вучић мисли о свему томе.

 

НЕЋЕ БИТИ РОТАЦИЈЕ ПРЕМИЈЕРА

* АКО би Дачић у наредних неколико дана понудио СНС премијерску фотељу, да ли бисте, можда, одустали од расписивања избора?

- Таква одлука није на странци, већ на Вучићу. Он би лично морао да прихвати то или да не прихвати. Али, већ је рекао да је за њега та прича завршена и да он неће бити премијер без нових избора.

 

ЈЕДИНСТВО ПРЕЧЕ ОД ФУНКЦИЈЕ

* ОЧЕКУЈЕТЕ ли да ћете опет бити изабрани за потпредседника странке?

- То зависи од председника странке и људи који ће, након изборне скупштине, гласати на седници Главног одбора за потпредседнике. Мени је важно да се на тој скупштини покаже јединство и снага странке.

 

Извор: Вечерње новости