Вести

Гојковић: Србија никада неће увести санкције Русији

МОСКВА - Београд никада неће увести санкције Русији и ако Србија уђе у Европску унију, изјавила је данас председница Скупштине Србије Маја Гојковић у разговору са депутатима доњег дома руског парламента (Државне Думе).

Србија никад неће увести санкције Русији јер оне никада нису учиниле ништа добро никоме и не могу да допринесу решавању било каквих проблема, рекла је Гојковићева.

Људи ове земље пате због међународних санкција, а знамо да су дијалог и само дијалог потребни да се реше проблеми, истакла је Маја Гојковић а пренела је руска новинска агенција Итар-Тасс.

Гојковићева је рекла да иако Србија настоји да се прудружи Европској унији, таква стратешка одлука неће постати препрека за даљи развој братских односа са Русијом. Русија ће добити искрену пријатељицу и поузданог партнера у тој организацији, рекла је Маја Гојковић.

Наши људи подржавају улазак у ЕУ, и у српском парламенту постоји консензус по том питању, рекла је Гојковићева.

Гојковићева је претходно у Москви разговарала са председником Државне Думе Сергејем Наришкином који је оценио да је сарадња између Русије и Србије достигла стратешки ниво.

Гојковићева, која је започела дводневну посету Руској Федерацији, оценила је да Русија и Србија имају веома велики простор за развијање сарадње.

"Високо ценимо ниво сарадње између Русије и Србије. Верујемо да смо, на основу бројних показатеља, достигли стратешки ниво сарадње", оценио је Наришкин.

Он је оценио да је то од "суштинског значаја имајући у виду мањак поверења који је тренутно видљив у Европи".

"Русија и Србија су се одувек залагале и наставиће да се залажу за поштовање међународног права", истакао је руски званичник.

Наришкин је додао да треба се уложе напори како би се осигурали безбедност и мир у Европи.

Маја Гојковић ће се састати и са председницом Савета Федерације Валентином Матвијенко и са члановима посланичке групе пријатељства Државне думе са Србијом.

Гојковић ће током посете Москви разговарати о унапређењу билетералних односа Србије и Руске Федерације и интензивирању парламентарне сарадње.