Вести

ГОЈКОВИЋ: СРБИЈА ЈЕ КЉУЧНА ЗЕМЉА НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић рекла је, на конференцији за новинаре са председником Представничког дома Парламента Чешке Републике Радеком Вондрачеком, који данас борави у званичној посети Србији, да парламентарна сарадња може да допринесе и укупној билатералној сарадњи која је на високом нивоу у последње време.

Гојковић је навела да су у Србији још јаки утисци после посете чешког председника Милоша Земана.

"Данас смо са господином Вондрачеком имали садржајан разговор о питањима унапређења парламентарне сарадње", рекла је Гојковић и позвала га да на предстојећем заседању Скупштине интерпарламентарне уније ИПУ која се одржава од 13. до 17. октобра предводи делегацију Чешке.

Навела је да је веома важна снажна подршка Чешке Србији на путу ка пуномправном чланству у ЕУ.

"Чешка држава подржава снажно политику проширења на Западном Балкану и истиче да је Србија једна од најозбиљнијих кандидата за то", рекла је Гојковић.

Подсетивши да Чешка председава Вишеградском групом, Гојковић је навела да ће председник Александар Вучић сутра на позив чешког председника Милоша Земана присуствовати Самиту Вишеградска група плус што је, истакла је, велико признање за Србију.

"Разговарали смо о томе да Вишеградска група прошири сарадњу и на парламентарном нивоу", рекла је Гојковић.

Данас је, додала је, било речи и о потенцијалима за сарадњу две државе у многим областима, а такође и о дијалогу Београда и Приштине.

Гојковић је навела да је од председника Представничког дома Парламента Чешке Републике затражила подршку Србији на тражењу пута и обнови дијалога, а у циљу проналажења компромисног решења.

 

 

Извор: Танјуг