Вести

ГОЈКОВИЋ: ОПОЗИЦИЈА ПОЗИВА НА СИЛОВАЊЕ ЖЕНА, НАПАДЕ НА ПОЛИЦИЈУ И ВОЈСКУ

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић за „СНС Информатор“ каже да ће ове јесени народни посланици наставити са динамичним радом на доношењу закона из различитих области, важних за унапређење квалитета живота грађана у свим деловима наше земље, као што су области пензијског и инвалидског осигурања, образовања, животне средине и многе друге, а пред Парламентом је и потврђивање бројних споразума са пријатељима и партнерима у области економске и трговинске сарадње, одбранеи туризма.

- Важан сегмент нашег рада је и услаглашавање нашег правног оквира са тековинама ЕУ и настојимо да на том путу искористимо најбоље примере наших суседа и да учимо на њиховим грешкама, како их не бисмо понављали, о чему сам разговорала и са председницом Народног собрања Републике Бугарске Цветом Карајанчев, током недавне посете овој земљи. Поред рада на законима, Парламент велику пажњу посвећује сарадњи са парламентима у региону, у Европи и шире, пре свега имајући у виду наше националне и државне интересе, решавање питања Косова и Метохије и неопходности да се чује мишљење Србије и наших институција на сваком месту.

* Недавно је укинут закон о привременом смањењу плата и пензија. Како оцењујете економски напредак Србије?

- Овој теми дајемо приоритет и, као што је рекао председник Србије и наше странке Александар Вучић, до укидање закона о привременом смањењу пензија дошло је већ у септембру. Ово повећање пензија, као и плата, које се може очекивати до краја године, могуће је захваљујући економском развоју, инвестицијама и, пре свега, сређивању наших јавних финансија. Подсетићу да смо само пре четири године били пред банкротом, а данас је враћен део дугова, имамо вишак у буџету, економија напредује, а највише на томе можемо да се захвалимо пензионерима, који су знали да се до добрих резултата може доћи само тешким мерама. Морамо и даље много да радимо на економском развоју и новим инвестицијама, што је важан сегмент рада председника, Владе и Народне скупштине. У том смислу, недавна посета председника Вучића Народној Републици Кини, састанак са председником Си Ђинпингом и представницима бројних кинеских компанија и банака отвара додатну шансу за убрзани напредак и развој наше земље. Наши кинески пријатељи помоглису нам да сачувамо „Железару“, а након успешне Вучићеве посете доћићемо до реализације многих пројеката и нових инвестиција, а свакако једна од најзначајнијих је долазак кинеске компаније „Шандонг Линглонг“ у Зрењенин, као и решење за РТБ „Бор“, који ће донети напредак читавој источној Србији. Такође, и посета председника Руској Федерацији имаће велики значај за Србију.

* Да ли очекујете инциденте какве је опозиција правила током прошлих заседања, као и нове вербалне и физичке нападе?

- Опозиција има право да критикује, али суштина је у томе да они немају никакав предлог да понуде грађанима, ни када је реч о Косову и Метохији, ни ПКБ-у, нити било ком проблему који је потребно решити у нашој држави, али су зато против свега. Управо су они који се окупљају у неке савезе главни актери, који су својим катастрофалним поступцима и допринели да сада морају да се решавају проблеми које нико није решавао годинама и деценијама. И њихово понашање у Скупштини Србије је очигледно последица тога. Када немају аргументе и када су свесни да немају поверење грађана, настављају по старој пракси да вичу, да упућују увреде на рачун председника Александра Вучића и да изазивају инциденте.

* Како грађани реагују на такво понашање?

- Грађани виде да са једне стране постоји одговорна и државничка политика председника Александра Вучића, која ствара одличне економске и политичке резултате и која има велику подршку у Скупштини Србије, а са друге стране је политика групације окупљене у Савезу за Србију, која покушава да направи хаос и промовише идеје напада на полицију, војску, вређање жена. Видели сте да један од њихових оснивача позива и на силовање председнице Владе, а да је изостала осуда и њихових функционера и посланика у Парламенту. Наш одговор на тај примитизивам и претње које они упућују су економски успеси. Данас је Србија лидер у региону по смањеној незапослености, по директним страним инвестицијама и данас сви поштују нашу земљу, за разлику од периода пре 2012. године.

* Да ли ће ове јесени бити интензивирана сарадња са парламентима других држава?

- Сарадња са парламентима држава у региону, у ЕУ, али и шире, укључујући наше пријатеље у Африци, Јужној Америци и другим деловима света, је један од кључних задатака нашег Парламента, посебно имајући у виду политику председника Вучића да побољша позиције Србије у међународним круговима и ојача економске везе. Ту политику следи и Народна скупштина и настојимо да, кроз своје контакте и разговоре, активно допринесемо његовим напорима да ојача позицију Србије, да придобијемо што више оних који ће саслушати и разумети наше ставове по питању КиМ. Парламентарну сарадњу развијамо на нивоу одбора, група пријатељстава, делегација у међународним организацијама, као и формирањем заједничких парламентарних комисија. Када говоримо о парламентарним комисијама, такав близак облик сарадње посебно смо развили са Свекинеским народним конгресом и Државном думом Руске Федерације, са којом ћемо већ у октобру имати нови састанак. Такође, ускоро ћемо формирати заједничку комисију са Парламентом Републике Српске, како бисмо заједно пратили реализацију пројеката договорених између две владе и још боље сарађивали у области економије, здравља и заштите животне средине, образовања...

* Нeдавно сте присуствовали отварању новог Жежељевог моста. Каква је његова симболика и колико ће значити за грађане Новог Сада и Србије?

- Дуго су грађани Новог Сада, Војводине и Србије чекали на тај велики дан када је Жежељев мост поново постао један од симбола Новог Сада. Наравно, присуствовала сам том величанственом догађају и осећала сам понос и срећу, као и сви грађани, не само у Новом Саду, већ и широм Србије. Изградња овог моста, који је срушен током НАТО агресије на нашу земљу и који је дуго одолевао бомбама, изузетно је значајна и симболички, али и суштински, јер ће нам омогућити бољу друмску и железничку повезаност са Европом, а тиме донети и нове могућности за развој.

 

Грађани знају ко се брине о њиховој будућности

 

* Како коментаришете још једну велику победу Српске напредне странке и освојених 65,45 одсто гласова грађана у Мајданпеку?

- Захваљујем се грађанима Мајданпека што су дали огромну подршку нашој странци и што су јасно показали да знају ко ради у њиховом интересу и ко се брине о њиховој будућности. Ова убедљива победа има још већи значај, будући да је дошла усред свакодневне кампање против Александра Вучића и СНС-а и то у моменту када се председник бори да нађе компромисно решење у дијалогу са Приштином.

 

 

 

 

Извор: СНС Информатор